Konsult ska granska tullens uppsägningar

Facket Tull-Kust har beslutat sig för att anlita en löntagarkonsult för att granska förslaget att säga upp alla tullare i Trelleborg. Diskussioner pågår med Björn Fries, den förra regeringens narkotikasamordnare och före detta kommunalråd i Karlskrona.
Trelleborg • Publicerad 11 februari 2008
Facket Tull-Kust har bestämt sig för att anlita en löntagarkonsult för att granska förslaget att säga upp alla tullare i Trelleborg. Arkivbild: Tomas Nyberg
Facket Tull-Kust har bestämt sig för att anlita en löntagarkonsult för att granska förslaget att säga upp alla tullare i Trelleborg. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

- Han kunde inte lämna besked direkt, säger Björn Hartvigsson, Tull-Kusts förbundsordförande. Vi kommer att fortsätta diskussionerna i veckan.

Löntagarkonsultens uppgift blir att gå igenom Tullverkets utredning, hitta brister i den och lägga fram förslag på hur verksamheten kan effektiviseras utan att drygt 300 tullare sägs upp eller pensioneras.

- Han har erfarenhet av narkotika och den organiserade brottsligheten, säger Björn Hartvigsson. Om inte tullen lyssnar till de förslag som löntagarkonsulten lägger fram så kommer vi att presentera dem direkt för riksdagsfolket. Löntagarkonsulten kommer att få ett pressat tidsschema. Redan på fredag inleds MBL-förhandlingarna om pensioneringen av de tullare som är 61 år eller äldre. Enligt planerna ska generaltulldirektör Karin Starrin ta beslut om effektiviseringarna inom Tullverket i slutet av april eller början av maj.

De beräkningar som ligger bakom utredningens förslag att pensionera 130 tullare och säga upp 170 ger inte Björn Hartvigsson mycket för.

- Det är hypoteser alltihop, säger han. Någon har tagit fram kristallkulan. Det finns ingen budget för de kommande fyra åren så man bara gissar att anslagen ska vara oförändrade.

Björn Hartvigsson pekar också på att Tullverket tar med sig ett överskott på 50-60 miljoner kronor från 2007 och har fått extra anslag på 28 miljoner.

Christer Hansson

0410-545 42

christer. hansson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.