Annons

Konsult köptes för 1,7 miljoner

En miljon sjuhundra tusen. Det hamnar notan på för konsultarvode till företaget Kvalitid som är specialiserade på att förnya äldreomsorgen.
Trelleborg • Publicerad 18 augusti 2004

- Syftet med utredningen är att få en total överblick, få ögonblicksbeskrivningar av hur personalen arbetar och komma fram till vad som kan bli bättre, säger socialchefen Karin Cederholm. Hittills har utredarna tillsammans med berörd personal kommit underfund med att en del uppgifter inom äldreomsorgen kan koncentreras till en avdelning i stället för flera. - På en del ställen lagas det mat ute på alla avdelningar. Det blir enklare och ta mindre resurser i anspråk om det görs på en. Det handlar om att den utbildade personalen ska få mer tid över till kunderna, alltså de äldre som verkligen har rätt att få så mycket hjälp som möjligt, inskärper Karin Cederholm. Konsulten heter Eva Liljevall och har anlitats av socialtjänsten i Trelleborg. För pengarna har kommunen hittills fått en genomgripande kartläggning av vad personalen ägnar sig åt och hur lång tid deras respektive sysslor tar. Alla inom äldreomsorgen har varit med i undersökningen som pågick i slutet av 2003 och en bit in på det här året. Förvaltningens cirka 30 enheter fick under var sin 14-dagars period redogöra för sina rutiner. - Slutsatsen är att det finns rutiner på alla enheter, varav det stora flertalet av dessa är bra, men de är varierande och skiljer mellan platserna. Fördelen är om man kan ha likartade rutiner på alla enheter. Det är sådana synsätt och metoder som vill håller på att se över, förklarar Karin Cederholm. Vård- och omsorgsnämndens ordförande Marianne Pettersson (s) försvarar kostnaden för kartläggningen med att det är en nödvändig insats, dels för att man ska kunna skapa en bra arbetsmiljö och boendemiljö, och dels för att man ska kunna klara framtidens utmaningar när antalet äldre ökar och behovet av personal tilltar. Mot bakgrunden av att cirka 25 procent av de som är verksamma inom äldreomsorgen i dag kommer att sluta sina jobb omkring 2010-2012, med anledning av förtidspension eller folkpension, är både politiker och chefstjänstemän inom förvaltningen överens om att organisationen måste skärskådas för att man ska kunna förbättra den ytterligare.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons