Konstnärsidyll öppnas för besökare

Trelleborg • Publicerad 7 juli 2005

På lördag invigs den första utställningen i ateljén som döpts till Galleri Espöholm. Nye ägaren Tony Svensson, som köpte fastigheten 2003, vill gärna öppna upp den vackra platsen för besökare genom galleriverksamhet. Konstnären Lars Vilks är först ut med en utställning som pågår i tre veckor.

– Att det blev just han var mest en slump. Vi fick kontakt genom en bekant och han blev väldigt förtjust i platsen, säger Tony Svensson som inte har något förflutet i konstbranschen men väl ett brinnande intresse.

– Det är roligt att göra det här och jag provar mig fram.

Tony Svensson och hans sambo har mycket att förvalta. De köpte egendomen av Elsie Ramel, änka efter konstnären Einar Kihlman som avled för några år sedan. Einar Kihlman och hans hustru hade ägt huset sedan slutet av 50-talet, då det bara låg en liten ruin på tomten. Enligt sägnen ska den förre ägaren ha varit övertygad om att tyska trupper i början av andra världskriget skulle invadera den sydskånska kusten. För att und-vika att hans hus skulle bli ett av de första att falla i tyskarnas händer valde han att själv minera och spränga den gamla herrgården i luften. Endast ruinerna av en av flyglarna blev kvar. Det var den som Einar Kihlman fann och byggde sitt paradis utifrån. Han rustade upp den, byggde till och anlade trädgården. Ystadfödde Einar Kihlman var verksam som direktör för galleriet Färg och Form i Stockholm men krävde att få fyra månaders semester för att kunna lägga ner mycket tid på huset i Smygehamn. Han hade en vision att anlägga en fantastisk trädgård med exotiska växter. För att skydda de ömtåligare växterna mot de sydskånska vindarna byggde han en mur av tegelstenar som redan fanns på tomten. Träd och buskar importerades från sydligare länder och fick växa sida vid sida med skånska växter. Rum efter rum skapades och fick tjäna som inspiration till konstnärens målningar.

Än i dag finns den omtalade trädgården kvar och Tony Svensson och hans sambo kämpar för att bevara så mycket som möjligt.

– Här finns nog 80 sorters rhododendron. Och ovanliga träd som ginkgo biloba, en kaukasisk vingnöt, akacia och pelarek, berättar han under vår rundvandring.

För att kunna arbeta med sin konst lät Einar Kihlman Elsies bror Sten Ramel rita den luftiga ateljé som nu ska användas som galleri. Byggnaden har golv av handslaget rött tegel, vita murade väggar, råspont i taket och stora fönster ut mot havet. Tony Svensson har lagt ner mycket tid på att renovera den.

– Så småningom ska jag sätta ut bord och stolar runt galleriet så att folk kan slå sig ner, titta på den vackra utsikten och njuta av platsen.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.