Annons

Konstnär söker utställare

Unge konstnären Igor Kortschmarjuk från Ukraina hade oddsen emot sig när han föddes, cp-skadad, nästan döv och beroende av dyra mediciner.
Trelleborg • Publicerad 30 januari 2003

Modern vägrade dock lämna bort pojken, och kämpade för att han skulle få en utbildning. Nu vill Sydskånska Ukrainahjälpen i Trelleborg ordna en utställning med Igors konst i Sverige. Ukrainahjälpens Edouard Wallin träffade den numera 25-årige Igor vid sin senaste hjälpsändningsresa till Borispol i november. Han föll direkt för ynglingens målningar, som finns på Borispols Historiska Museum och Kievs Kulturcentrum. - Det var en liten, trevlig kille som inte pratade mycket, berättar Edouard. Vi lade först inte märke till att han hade hörapparat. - När han var barn sa folk till hans mamma att "det är lika bra att du lämnar bort honom, det blir inget av honom". Och de har ingen vidare vård av handikappade barn i Ukraina. Egentligen var han i princip dödsdömd. Tack vare modern, en lärarinna, fick Igor gå en keramikutbildning på tekniska skolan i Mirgorod. Han har senare förkovrat sig i framför allt akvarellmålning - med ett öga för det exotiska i det vardagliga, enligt lokala kritiker. Med sig hem tog Ukrainahjälpen ett tiotal originalverk. Förhoppningen är att kunna ställa ut dem här, vilket i så fall skulle bli första gången Igor Kortschmarjuks konst visades utanför Ukraina. - Han är en verkligt originell konstnär, och vi skulle vilja göra något för att hjälpa honom, säger Edouard. Ordna en utställning, kanske bjuda hit honom. Jag är övertygad om att om rätt person får tag i det här kan det bli lyckat. Vid det möte som Sydskånska Ukrainahjälpen håller på ABF i Trelleborg på söndag klockan 15 visas en film som bland annat innehåller en kort intervju med den unge konstnären.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons