Annons

Konstfull helg i Sydväst

Trelleborg • Publicerad 23 mars 2005
Konstnärsateljéer i sydvästra Skåne, som exempelvis Cornelis ooms i Södra Åby, står öppna för konstsugna besökare i påsk. BILD: TOMAS NYBERG
Konstnärsateljéer i sydvästra Skåne, som exempelvis Cornelis ooms i Södra Åby, står öppna för konstsugna besökare i påsk. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Påsken blir konstfull på Söderslätt. 33 konstnärer från Konstnärsgruppen Sydväst ställer upp och ställer ut, inom en triangel från Skateholm i öster till Falsterbo i väster och Arrie i norr .

Vernissaget äger rum på långfredagen 25 mars klockan 10, på den samlingsutställning som KSV-medlemmarna anordnar på sitt högkvarter Naturgården i Bröddarp, invid väg 101 mellan Arrie och Västra Ingelstad. Sedan är det öppet för besökare alla påskdagarna klockan 10 till 18. Även nästa helg, den 2-3 april, gäller samma öppettider. För konstälskaren gäller det att hålla utkik efter föreningens symbol, den runda rödvita skivan vid vägskäl och intill ateljéer.

Annons

För KSV är påskrundan inte viktig - den är allt.

– Vår verksamhet är denna utställningen kring påsk. Någon annan gemensam aktivitet har vi inte, berättar ordförande Marianne Nordström i Skanör.

– Det finns de föreningar som ordnar kurser och andra aktiviteter, men då behöver man ha pengar i ryggen och någon anställd som sköter det.

Bland de nya i år kan nämnas Ken Löfgren, som ställer ut oljor och akrylmålningar på Falkvägen 6 i Skanör. Vill man kliva rakt in i en konstnärsverkstad kan man exempelvis titta in hos Cornelis Ooms i Södra Åby, eller stålkonstnären Alexius Huber i Ljunghusen. Likadant med Glas- och keramikkonstnärinnan Birgitte Linde eller textilkonstnärinnan Birgitta Nelson-Clauss, som båda arbetar i Ljunghusen.

– Till de mer udda hör Rina Jacobsen, kvinnlig konstsmed i Harlösa, tipsar Marianne Nordström. Annars är de flesta som jobbar med järnkonstsmide män.

– Vår äldsta konstnärinna, Gulli Åhnberg, är 95 år, fortfarande verksam och väldigt up-to-date. Hon ställer ut på Kastanjegården i Östra Grevie.

Fullständig lista och karta kan hittas på www.ksv.m.se

Lars Thulin

VELLINGE /TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons