Annons

Konstfestivalen i Smyge blir dansk

På lördag intar danskarna Sveriges sydligaste udde och Köpmansmagasinet. Men tanken var ursprungligen att konstnärerna skulle komma från hela Europa.
Trelleborg • Publicerad 29 juli 2008
Edel J.E. Hartvig ska ställa ut sin modell av skulpturen Puppa. Bild: Tomas Nyberg
Edel J.E. Hartvig ska ställa ut sin modell av skulpturen Puppa. Bild: Tomas NybergFoto: 

I år arrangeras Smygehuk art festival för andra gången. Bakom idén står Trelleborgs kommuns utveckling AB och Söderslätts konstförening. Den senare hade efter förra sommarens premiär planer på en ännu större utställning i år, med konstnärer från bland annat Frankrike, Rumänien och Bulgarien. Men så blev det alltså inte.

- Kommunen dröjde med att ge klartecken så vi fick ändra planerna, säger Arne Winquist som hjälpt brodern och konstföreningens ordförande Lennart Winquist med festivalen.

Annons

I stället blir det färre konstnärer, fyra danskar som alla har konsten som sitt yrke. Två av dem, Jörgen Willerup och Edel J.H. Hartvig medverkade även förra året. Samboparet kom gärna tillbaka eftersom de gillar lokalen och omgivningen.

En bonus är att de andra två konstnärerna, och tillika äkta paret Eli Ponsaing och Olga Tesch, är goda vänner till Edel och Jörgen.

- Vi har pratat länge om att ställa ut tillsammans men aldrig gjort det, säger Edel.

Syftet med Smygehuk art festival är att höja kvalitetenpå konsten.

- Fast jag vet inte om vi kan nå en högre nivån än såhär, säger Lennart Winquist som trots de ändrade planerna är nöjd.

Konstföreningen hoppas att det blir ett återkommande arrangemang men allt beror på kommunen.

- Min ambition är att konsten ska locka folk till Smyge, säger turistchefen Anna Wild utan att lova något inför framtiden.

Utställningen pågår 2-31 augusti.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons