Konsten lockar besökare

För många är det en begivenhet att ge sig ut på visningar av måleri, skulptur och andra konstnärliga uttryck under påsken.
Trelleborg • Publicerad 10 april 2004
BILD: TOMAS NYBERG Cornelis Ooms
BILD: TOMAS NYBERG Cornelis OomsFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG En strid ström av åskådare åkte runt på Söderslätt för att titta på det 30-tal ateljéer och andra utrymmen öppnats för allmänheten. På senare år har rundan blivit lika traditionell som fjädrar och äggmålning under den här helgen. - Det betyder mycket för mig att kunna visa vad jag gör. Hit kommer en hel del. Hittills har det varit flest här under långfredagen. Det här arrangemanget blir bara bättre och bättre, eftersom det har blivit inarbetat med åren, säger Cornelis Ooms, konstnär i Södra Åby som öppnade dörren till sin ateljé och utställningshall. Han visar landskapsmålningar, både i vinter- och sommarskrud. Snötäckta åkrar blandas med rododendron i full blom. I en lokal precis bredvid visar Elsie Skoog sina verk. Hon ställer ut fotografier från Hjalmar Nordströms gamla smedja i Trelleborg, som snart ska jämnas med marken. Detta mixas med ikonliknande bilder med anknytning till förintelsen. - Det är stimulerande att få träffa sin publik och ge dem möjlighet att se vad jag jobbar med. Min dokumentation av smedjan har jag gjort för att den ligger mig varmt om hjärtat. Jag har bott i närheten av den som barn och lekt i det området. Som trelleborgare vill jag visa detaljer från verkstan ur mitt perspektiv, berättar hon. Trådsmala figurer i brons och koppar visas i ett bostadshus på Stationsvägen i Klagstorp. Det är Rina Jacobsen som ställer ut i två rum. Under tiden utställningen pågår, fram till nästa helg, är hon där och visar verken och pratar med besökarna. - Jag försöker variera och förnya min konst hela tiden. Det senaste har jag börjat med linor i mina skulpturer, till exempel svetstråd och gitarrsträngar, säger hon. Själv är Rina Jacobsen verksam och bosatt i Jularöd i närheten av Harlösa. Under konstrundan i KSV, Konstnärsgruppen Sydväst, håller hon till i sin far Johns hus i Klagstorp.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.