Konsten lockade henne till Frankrike

Hon var bara 15 år när hon fick sin första oljemålningslåda. Sedan dess har målningen alltid varit ett stort intresse för Gun-Britt Ardhe. Handlarens dotter från Hammarlöv återvänder till hembyn för att ställa ut sina målningar
Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2006
Bild: Pernilla Sjöström
Bild: Pernilla SjöströmFoto: 
På fredag den fjärde augusti är det vernissage på Bokenäs konsthall. Bild: Pernilla Sjöström
På fredag den fjärde augusti är det vernissage på Bokenäs konsthall. Bild: Pernilla SjöströmFoto: 

– Men det var först efter barnen flugit ut som jag återupptog konsten på allvar, säger hon.

Gun-Britt Ardhe är född och uppvuxen i Hammarlöv utanför Trelleborg. Hennes föräldrar hade lanthandeln i byn och hon har stark anknytning till platsen. Men de senaste 17 åren har hon och hennes man bott i södra Frankrike.

– Det var delvis konsten som lockade dit. Och romantiken och det vackra språket. Jag har alltid varit lite frälst i Frankrike, berättar Gun-Britt Ardhe.

Hon har gått många kurser för olika konstnärer i Frankrike men kallar sig autodidakt konstnär. Hon har haft flera utställningar i Frankrike, men har varit mer tveksam till att ställa ut i Sverige. Men nu återvänder hon till sin gamla hemby Hammarlöv för att ställa ut sina målningar på Bokenäs konsthall.

– Det känns jätteroligt och lite nervöst, säger hon.

– Jag har många minnen från gården Bokenäs. Där fanns en åsna som hette Rosita och vi brukade springa och leka där. På vintrarna åkte vi skridskor på mossarna när de frusit, minns hon.

Hon är dessutom mycket förtjust i både galleriet och galleristen.

– Det är otroligt vackert. Och Britt-Marie Aulin-Tonning som hängt tavlorna har verkligen gjort ett fantastiskt jobb. Jag är så nöjd, säger hon glatt.

Gun-Britt Ardhe beskriver sitt konstnärskap som en blandning av olika tekniker. Hon sysslar både med olja, akvarell, akryl och kroki. Naturen är hennes största inspirationskälla och hon älskar tillexempel molnformationer, men målar också stilleben.

– Måleriet ger mig hemskt mycket glädje i mitt liv, säger hon.

På fredag den fjärde augusti är det vernissage på Bokenäs mellan 13 och 17.

– Det blir en riktig nostalgitripp för mig att komma tillbaka till Bokenäs.

– Tänk att här sprang jag och lekte mellan rader av kor och nu hänger här rader av mina tavlor, skrattar hon.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.