Annons

Konst ska förhöja stillsam plats

En ny meditationsplats håller på att ta form på Norra kyrkogården. Kyrkogårdschefen Pål Reijer hoppas på att få hjälp från Kockska stiftelsen med utsmyckningen.
Trelleborg • Publicerad 13 augusti 2010
Skissen visar hur Pål Reijer tänker sig den nya meditationsplatsen. 1. I fack som avgränsas av häckar ska blommor kunna placeras efter begravningar. 2. Området får utrymme för ett antal nya gravplatser. 3. Gräsytorna som finns på platsen idag bevaras, med nyplanterade träd. 4. Själva meditationsplatsen är tänkt att utsmyckas i samråd med Kockska stiftelsen. En vattenspegel skiljer av från minneslunden bredvid, och ger samtidigt utsikt över lunden.
Skissen visar hur Pål Reijer tänker sig den nya meditationsplatsen. 1. I fack som avgränsas av häckar ska blommor kunna placeras efter begravningar. 2. Området får utrymme för ett antal nya gravplatser. 3. Gräsytorna som finns på platsen idag bevaras, med nyplanterade träd. 4. Själva meditationsplatsen är tänkt att utsmyckas i samråd med Kockska stiftelsen. En vattenspegel skiljer av från minneslunden bredvid, och ger samtidigt utsikt över lunden.Foto: 
Pål Reijer har arbetat som kyrkogårdsarkitekt i 20 år, och har tagit fram planerna på den nya meditationsplatsen. "Det är inte mycket att se idag utan det är en vision" säger han.
Pål Reijer har arbetat som kyrkogårdsarkitekt i 20 år, och har tagit fram planerna på den nya meditationsplatsen. "Det är inte mycket att se idag utan det är en vision" säger han.Foto: 

Platsen som ska få en ny utformning ligger norr om krematoriebyggnaden på Norra kyrkogården. Den har tidigare använts sparsamt i väntan på ett framtida behov av nya gravplatser, förklarar kyrkogårdschefen Pål Reijer. Men nu ska den delen av kyrkogården snyggas upp, och göras om till något som Pål Reijer kallar en meditationsplats.

– Egentligen är hela kyrkogården till för meditation. Det här är ett sätt att förädla det, säger han.

Annons

Där det upprustade området gränsar mot kyrkogårdens minneslund ska en helt ny plats anläggas, med bänkar där besökare kan sitta i lugn och ro. För att göra platsen till något utöver det vanliga hoppas Pål Reijer på att få stöd från Kockska försköningsstiftelsen, som bland annat har bekostat Böst-statyn på gågatan.

– Vi funderar på om de inte vill vara med och förhöja det konstnärliga värdet. Det vore trevligt.

Stiftelsepengarna ska sökas i höst, och kyrkogårdschefen räknar med att det dröjer ett år innan minnesplatsen är helt färdigställd. Men arbetet med att rusta upp området är redan igång.

Kyrkogården ska inte vara en dyster plats, konstaterar Pål Reijer.

– Vi ska skapa en vacker miljö, vilsam men inte dyster. Under sorgearbetet kan det vara något positivt att gå hit, sköta graven och minnas.

INTERNAL INTERNAL
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons