Annons

Konst i lyckad kombination

Det är ingen slump att konstnärerna Leif Wideryd och Ib Agger ställer ut samtidigt på Galleri New Form i Gislöv. Enligt galleristen Joanna Segelström kompletterar de varandra på ett unikt sätt.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2007
Bild: Malin PalmFoto: 

Till en början var endast konstnären Leif Widerud inbokad till juli månads utställning. Men när galleristen Joanna Segelström fick se Ib Aggers skulpturer slog det henne hur väl deras alster skulle passa ihop. 

-Det är en otrolig harmoni mellan bilderna och skulpturerna. Det är så vackert, säger Joanna Segelström.

Annons

Återkommande teman

Leif Widerud från Stockholm ställer för första gången ut i Skåne. Han målar i olja och bilderna kretsar kring ett antal olika teman. Ett av dem är raka, smala formationer, som envist står emot tidens gång.

- Det är som med raukar och andra gamla ting som man undrar hur sjutton de kan stå kvar, säger Leif Wideryd, som fascineras av kontrasten mellan det förgängliga och det bestående.

Ett annat återkommande tema är förhållandet mellan det instängda och friheten, som illustreras med arkiv- och bokhyllor.

-Den här tänkte jag kalla för En bibliotekaries dröm, berättar Leif Wideryd om tavlan föreställande ett hav som öppnar sig bakom två bokhyllor.

Trappor är också något som kommit igen i hans konstnärsskap genom åren, men många av dem är nu sålda.

-Det finns de som säger att trapporna ser ut som vända böcker, och det ligger väl kanske något i det! säger Leif Wideryd.

Själv är han inte särskilt förtjust i bokhyllor och försöker övertala sambon hemma till att de ska göra sig av med dem.

-Man läser ju sällan böckerna. Det blir bara en möbel som står i vägen för rummet, säger han.

Dansken Ib Agger tillhör en stor konstnärssläkt. Hans skulpturer är skapade i aluminium och rostfritt stål.

Annons

Ib Agger ägnar sig också åt stenstudier, litografier och teckning, men på denna utställning är det just gamla och nya skulpturer som ställs ut.

Utställningen pågår mellan den 8 och 22 juli.

Christina Malmberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons