Annons

Konjunkturen drabbar praktiska utbildningar

Trenden är tydlig. Elever som söker till gymnasiet i år väljer bort de praktiska utbildningarna. "Historiskt sett minskar antalet sökande till de praktiska programmen när arbetslösheten ökar", säger Boris Blumenfeld på Söderslättsgymnasiet.
Trelleborg • Publicerad 6 februari 2009
André Ojanlatva och Oscar Levin går andra året på hotell- och restaurangprogrammet på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Årets gymnasieval tyder på att deras program får färre antal årskurs ett-elever till hösten. Bild: Tomas Nyberg
André Ojanlatva och Oscar Levin går andra året på hotell- och restaurangprogrammet på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Årets gymnasieval tyder på att deras program får färre antal årskurs ett-elever till hösten. Bild: Tomas NybergFoto: 

För Söderslättsgymnasiets praktiska program går det i år att urskilja en klar nedgång. Siffror över antalet förstahandssökande till respektive utbildning visar att bland annat programmen hotell/restaurang‚ bygg och fordon har fått färre antal sökande i år jämfört med föregående år.

- Det förvånar inte, konjunkturläget påverkar ofta de som söker till gymnasiet, säger Boris Blumenfeld, verksamhetscontroller på Söderslättsgymnasiet. För hotell- och restaurangprogrammet handlar det om en minskning i antalet sökande med drygt 60 procent. David Callan, lärare på programmet blir förvånad när TA berättar om det låga antalet sökande.

Annons

- Det visst jag inte. Programmet har alltid varit populärt och det har aldrig varit några problem med sökande.

Blir du orolig?

-Nej, jag tror det svänger upp igen, men jag blev förvånad, det blev jag, säger David Callan.

Inte heller Boris Blumenfeld känner någon direkt oro. Enligt honom kommer siffrorna troligtvis att förändras efter att omvalet är gjort i april.

- Vi vet inte riktigt hur det slår ännu. Först den 15 april kan vi vara helt säkra på hur det blir, säger Blumenfeld. När det gäller införandet av fritt sök visade det sig inte påverka Söderslättsgymnasiet något nämnvärt. Det som sticker ut är att antalet externt sökande minskade med 24 personer jämfört med föregående år. Något som enligt Boris Blumenfeld beror på den ökade konkurrensen.

- Tidigare har till exempel elever från Vellinge varit begränsade till att välja program som inte finns på Sundsgymnasiet i Trelleborg i stället. Nu har de haft fler alternativ att välja på.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons