Annons

Konflikt om bemanningen

Ugglarps slakteri tar in personal från bemanningsföretag som inte följer kollektivavtalen. Det hävdar Livsmedelsarbetareförbundet som kräver att slakteriet slutar samarbeta med bemanningsföretagen.
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2009

Fackförbundet Livs och Ugglarps slakteri kom överens för ett par år sedan om att anlita bemanningsföretag. Det råder brist på styckare i branschen och att hyra in personal blev en framkomlig väg.

Men två av bemanningsföretagen finns inte med på Almegas lista över auktoriserade bemanningsföretag. Ett av dem har ansökt om auktorisation som auktorisationsnämnden och bemanningsföretagens styrelse ska behandla, det andra lever inte upp till villkoren.

Annons

– Det kom fram nu. Och då får man faktiskt slänga ut dem, säger Christel Niby, ombudsman på Livs om att företagen inte finns med på listan.

Enligt henne handlar det om att bemanningsföretagen inte har anställd personal utan att de enbart förmedlar F-skattande personer.

– Vi betraktar dem som arbetstagare. Skulle de ses som firmor så ska man MBL-förhandla varje gång man tar in en ny firma, och det har vi inte gjort, säger Christel Niby.

Ugglarps slakteri i Trelleborg och Hörby har ungefär 200 anställda, varav ett 20-tal är intagna via bemanningsföretag.

Enligt Jörgen Erlandsson, personalchef på Ugglarps slakteri, har bemanningsföretagen kunnat visa upp papper från Almega på att de följer kollektivavtalen.

Vad händer om de inte kan visa upp några papper nu?– Då får vi se över det. Vi måste ställa krav på våra leverantörer, säger Jörgen Erlandsson.

Den 11 juni ska parterna träffas och förhandla om frågan.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons