Annons

Konfirmation för fotbollstokar

Kombinationen fotbollsträning och konfirmationsundervisning är ett koncept som lockar allt fler. – Vi vill finnas där ungdomar finns, säger Heléne Enarsson, konfirmationspräst.
Trelleborg • Publicerad 27 juni 2006
Johanna Jeppsson är en av de fotbollskonfirmander som tränar och lär sig mer om kristen tro om vartannat i två intensiva veckor. Bild: Mårtens Svemark.
Johanna Jeppsson är en av de fotbollskonfirmander som tränar och lär sig mer om kristen tro om vartannat i två intensiva veckor. Bild: Mårtens Svemark.Foto: 

– Lag-anda, schysst spel, etik och moral är sådant som går igen både i kristendomen och i fotbollen. Vi vill återknyta till den värdegrunden, säger Heléne Enarsson.

Olivia Nilsson är en av konfirmanderna.

Annons

– Jag ville ändå konfirmera mig. Så fick ihop ett par stycken intresserade från klubben. Det verkade kul helt enkelt, säger hon.

Elva ungdomar från Östra Torps GIF och Lilla Beddinge bollklubb har tilltalats av att utveckla sin fotbollsteknik samtidigt som de konfirmerar sig. Det är första gången Källstorps församling provar idén som redan finns på flera håll i landet. Undervisningen äger rum varje dag i två veckor och fotbollsträningen tre gånger i veckan under perioden.

– Meningen är att de ska kunna träna även på sommaren. De här ungdomarna har inte tid att läsa under året. Nu kan de förena nytta med nöje, säger Heléne Enarsson.

– Fotboll är väldigt starkt här. Det är ingen idé att motarbeta det, säger hon och syftar på de stora fotbollsklubbarna i området.

Tränaren Stefan Sintéus har ställt upp konfirmanderna på rad med var sin boll. De ska skjuta direkt på mål. Den som missar straffas med tio armhävningar och den som inte lyckas skjuta i mål utan att bollen studsar i marken får göra fem armhävningar. Milda protester hörs genom raden av konfirmander när anvisningarna ges, men sedan är de snabba på bollen.

Konfirmanderna har till och med en fotbollsbibel, innehållande nya testamentet varvat med intervjuer med kristna fotbollsspelare.

– Vi läser inte så mycket i bibeln utan får papper med olika saker som vi ska fundera på. Vi gör mycket själva och det är roligare, säger Olivia Nilsson.

Själv ser hon inget samband mellan fotboll och kristendom.

– Ungdomar är väldigt upptagna idag. Förr hade de inte så mycket i almanackan. Dessutom är det här ingen stark tradition längre. Barnens föräldrar går inte i kyrkan. Då måste vi ha något annat att ta avstamp ifrån, säger Heléne Enarsson.

Christina Palmgren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons