Trelleborg

Kondom som gåva på mässa får kritik

Trelleborg Artikeln publicerades
Foto:Claudio Bresciani / TT

Personal från Trelleborgs kommun ska i veckan ha delat ut en kondom till en mässbesökare med motiveringen: ”det är ju konferens”. Klantigt gjort, menar Andreas Larsson.

Arbetsmarknadsförvaltningen finns den här veckan representerad på Kvalitetsmässan i Göteborg, bland annat för att delta vid utdelningen av Götapriset, där kommunen var nominerad. Man håller också i ett seminarium under rubriken ”Orka fullfölja – det är en kvalitetsfråga” samt har en monter på mässområdet.

Det är vid montorn som besökare blivit erbjudna bland annat kondomer som marknadsföringspryl. Något som Andreas Larsson har reagerat på.

– Mannen i montorn gav mig kondomen med kommentaren ”det är ju konferens”. När jag sa att jag var lyckligt gift svarade han att det väl inte hindrat någon, säger mässbesökaren Andreas Larsson.

Han tycker inte att kondomer passar sig som gåva på Kvalitetsmässan och menar att kommunrepresentantens kommentarer speglar en attityd mot äktenskapet som inte är okej.

– Självklart påverkar det min bild av Trelleborgs kommun negativt, även om jag förstår att det inte är kommunens fel att en enskild representant uttryckt sig klantigt, säger Andreas Larsson.

Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen, säger att hon måste prata med personalen på plats i Göteborg för att höra om någon känner igen historien.

– I så fall får jag ta ett samtal med den personen om det. Det är ett märkligt uttalande och ytterst olyckligt. Det är självklart ingen åsikt som kommunen står bakom, säger hon.

Att kommunen valt att ha kondomer som marknadsföringspryl på mässan är i sig inget konstigt tycker Cecilia Lejon.

– Det handlar om ett ansvarstagande och är något positivt tycker jag.

Andreas Larsson har skrivit om händelsen på sociala medier där bland annat Trelleborgs kommun svarat honom att uttalandet inte speglar den värdegrund som kommunen står för.

Han har också kontaktat Cecilia Lejon via mejl. I sitt svar beklagar hon bemötandet han fick. Hon skriver också: ”Gällande vårt val av kondom som give away rent generellt tar vi till oss det du skriver och kommer att ta med det i vår utvärdering. Det är olyckligt om syftet uppfattas som något annat än ansvarsfullhet i orken att fullfölja”.