Annons

Koncentrerad konstrunda i väst

På Näset är det tätt mellan utställningarna under konstrundan i sydvästra Skåne. Allt från teckning, olja och akryl till skulpturer och keramik ställs ut.
Trelleborg • Publicerad 25 mars 2005
Ystadsbon Bitte Schön nobbade konstrundan på Österlen för att i stället åka till Näset. Här besöker hon Alexius Hubers trädgård för att titta på hens stålskulpturer.
Ystadsbon Bitte Schön nobbade konstrundan på Österlen för att i stället åka till Näset. Här besöker hon Alexius Hubers trädgård för att titta på hens stålskulpturer.Foto: 
Elisabeth Sigbäck och Claes Brissman har återvänt till den lilla fiskarstugan i Skanör för att köpa en tavla av Sven Bertil Berg. Här var de även förra året.
Elisabeth Sigbäck och Claes Brissman har återvänt till den lilla fiskarstugan i Skanör för att köpa en tavla av Sven Bertil Berg. Här var de även förra året.Foto: 

I fem år har Sven Bertil Berg ställt ut i den lilla fiskarstugan på Östergatan i Skanör. Här har en gång i tiden en familj med fem barn bott och trängts på två rum och kök.

I går trängdes beydligt fler människor under det låga taket.

Annons

– Nu har jag haft öppet i en och en halv timme och haft 30 besökare. Totalt har jag 1 500 besökare under hela konstrundan, säger Sven Bertil Berg.

Många återkommer år efter år till fiskarstugan. Längst in i lokalen står Elisabeth Sigbäck och Claes Brissman från Lund. De köpte en mindre tavla av Sven Bertil Berg på förra årets runda och har förgäves jagat honom sedan dess för att få köpa en till. Nu har de till slut hittat honom och kan köpa sin tavla.

– Vi brukar åka runt på många ställen här nere. Men vi ville hit först, sa de.

Sven Bertil Berg åker regelbundet till södra Frankrike där han hämtar sina motiv. Där gör han skisser och teckningar som han tar med sig hem till Malmö. Först där börjar arbetet. Han blandar en uråldrig måleriteknik av flera lager tunna lassyrer, med en modern hard-edge-teknik som ger skarpa avgränande ytor. Resultatet ger en känsla av gamla fotografier där lassyren lyser.

Något helt annorlunda gör Alexius Huber som ställer ut i Ljunghusen. Sedan 40 år har han utvecklat olika tekniker med stål och har gjort många stora skulpturer till kommunala verksamheter i framförallt Skåne.

Hans specialitet är att få fram djup i stålet genom att slipa det i olika lager.

– Konstverken ändrar karaktär när ljuset förändras eller när betraktaren flyttar på sig. På det sättet skapas rörelse i det, menar Alexius Huber.

På konstrundan ställer han ut en mängd tavlor och mindre skulpturer. Men de stora projekten är de stora skulpturerna i offentliga miljöer som Eslövs kommunhus och Burlövs medborgarhus. Drömmen är att göra en stor skulptur åt Trelleborgs kommun. Han visar en modell av en 20 meter hög skulptur som han menar skulle stå vid infarten till Trelleborgs hamn. En miljon kronor blir notan för kommunen.

– Men om man räknar in vad kommunen skulle tjäna i reklam på 20 år borde det inte bli så dyrt, menar han.

Alexius Huber lockade många besökare. Bitte Schön hade rest ända från Ystad för att åka på den västra konstrundan.

Annons

– Jag är så trött på att se samma saker på Österlen. Det är väldigt bra här och jag får nya impulser, säger hon.

Sofia Bergström

Vellinge
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons