Annons

Kön till tandreglering halverad

Kötiden till tandregleringen har halverats i Trelleborg. Det nya systemet inom vården med beställare och utförare har slagit igenom och minskat väntetiden radikalt.
Trelleborg • Publicerad 13 maj 2002

För mindre än ett år sedan var det två års väntan på behandling. Då kunde ett barn komma in på konsultation och bli bedömd att han/hon behövde tandreglering. Sedan kunde det ta flera år innan barnet hade de permanenta tänderna så att behandlingen blev aktuell. Specialistkliniken i Trelleborg skötte då konsultationerna i Trelleborg, Vellinge och Svedala kommuner. Sedan dess har konsultationerna i Vellinge och Svedala lagts ut på privata tandläkare och personalen på specialistkliniken har fått mer tid till behandlingar. - Patienten blir nu bedömd efter ett index som talar om behovet att tandreglering, säger Susanne Bromé, administrativ sköterska på specialistkliniken. Den bedömningen går sedan till beställarnämnden i Kristianstad och patienten får en lista över kliniker där de kan beställa sin behandling. Med det nya systemet har kötiden halverats till omkring ett år. - Det har blivit mycket stora förändringar med det nya systemet, säger Susanne Bromé. I vissa delar av landet är bristen på specialutbildad personal stor. Men det gäller inte för Trelleborg. - Vi har full personaltäckning, säger Susanne Bromé. Vi har två specialisttandläkare, två ortodontiassistenter, en tandsköterska och en sekreterare.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons