Komplicerat läge för 3G-utbyggnad

Läget när det gäller 3G-utbyggnaden är mycket komplicerat. Det menar Stefan Ferm, stadsbyggnadschef i Trelleborg, som informerade ledamöterna i byggnadsnämnden om 3G-läget på nämndens sammanträde i tisdags.
Trelleborg • Publicerad 29 januari 2003

- Det fanns ett behov av information eftersom många av ledamöterna i nämnden är nya, säger Stefan Ferm. Just i 3G-frågan har Trelleborg också hamnat i fokus efter nämndens beslut att vägra ge bygglov för fem teknikbodar och uttalandet att nämnden kräver mer information innan några beslut att ge bygglov för 3G-master fattas. - Jag får fortfarande ungefär fem samtal om dagen från olika håll i landet om 3G, säger Stefan Ferm. Det finns också dålig vägledning för kommunerna i frågan. - Handläggningen av 3G-ärendena görs också på många olika sätt i kommunerna, säger Stefan Ferm. Det visar att det inte finns någon praxis hur de här frågorna ska behandlas. Enligt Stefan Ferm kan inte byggnadsnämnden döma i den här frågan, utan staten måste gå in och ta tag i frågan om eventuell strålningsrisk från masterna. Det har även spritts en hel del missförstånd om vad byggnadsnämnden i Trelleborg egentligen beslutat. Hi3G Access ansökan till Post-och telestyrelsen om ändrade tillståndsvillkor för utbyggnaden innehåller enligt Stefan Ferm och byggnadsnämndens ordförande Kjell Nilsson flera missuppfattningar. Hi3G skriver att "Trelleborg beslutat att inte bevilja några bygglov för uppförande av UMTS-master med hänvisning till att det finns en opinion inom kommunen mot utbyggnaden av UMTS-nät". - Byggnadsnämnden har inte tagit något beslut att inte bevilja några bygglov för uppförande av UMTS-master. Det finns inga beslut tagna med hänvisning till en opinion i Trelleborg. Det finns ingen dokumenterad opinion i kommunen mot utbyggnad av UMTS-nät, menar Stefan Ferm och Kjell Nilsson i sitt yttrande om Hi3G:s ansökan. Det enda beslut som fattats är att neka bygglov för fem teknikbodar med motiveringen att sökanden inte kunnat visa att kraven i plan- och bygglagen vad gäller strålningens långsiktiga och sammanlagda effekter på människor till fullo uppfyllts.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.