Annons

Kommuntvist ledde till kronofogden

En tvist mellan skolförvaltningen och socialförvaltningen ledde till ett betalningsföreläggande på nästan 72 000 kronor. Det är kommunens sjunde föreläggande på bara tre år.
Trelleborg • Publicerad 28 augusti 2005

En placering av en elev på en skola i Vallentuna har orsakat en tvist inom Trelleborgs kommun. Och ett betalningsföreläggande från kronofogden på 71 971 kronor.

I det ursprungliga avtalet mellan skolförvaltningen i Trelleborg och en annan kommun fanns endast undervisning med. Och när skolförvaltningen fakturerades för extra resurser som satts in för eleven vägrade förvaltningen att betala. Räkningen blev en påminnelse, som blev ett inkassokrav, som sedan gick vidare till kronofogden som la ett betalningsföreläggande. Det hela noterades i tidningen Justitia där alla som gått vidare från inkasso noteras.

Annons

Senare framkom att det var socialförvaltningen på Trelleborgs kommun beställt de extraresurser som låg utanför avtalet. Och skolförvaltningen tvingades betala de 72 000 kronorna.

– Det ledde till en liten dispyt mellan förvaltningarna, säger Bodil Westman på skolförvaltningen.

Det finns flera ärenden som förvaltningarna har gemensamt men rutiner för hur ekonomin sköts mellan dem saknas. Något liknande fall har dock aldrig inträffat enligt Bodil Westman.

– Det bollades fram och tillbaka. Sedan föll det mellan stolarna. Många var också lediga under sommaren, säger hon om det aktuella ärendet. Men för det mesta får vi säga att det fungerar.

Sedan 2002 har Trelleborg kommun fått sju betalningsföreläggande. Det gäller allt från telefonräkningar, obetalda annonser och vårdhemsplaceringar.

– Det är alltid bekymmersamt. Vi blir ju noterade oavsett om vi har rätt eller fel, säger Agneta Sjölund, redovisningschef på Trelleborgs kommun. Hon menar att de flesta anmärkningar som kommunen får oftast är felaktiga faktureringar från leverantörerna. Men hon kan inte säga vad som är rätt eller fel under de senaste årens anmärkningar eftersom förvaltningarna sköter sin ekonomi själva. Trelleborgs kommun står dock som juridisk person.

Trots att det inkommit sju betalningsföreläggande på kort tid tycker hon inte att det är ett bekymmer. Men kommunen arbetar ändå med åtgärder som gör att det kan undvikas i framtiden.

– Vi jobbar just nu med ett nytt faktureringssystem där kommunen har gemensam faktureringsadress. Möjligtvis kan det hjälpa, säger Agneta Sjölund.

Kristofer Naess

0410-545 00

kristofer.naess@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons