Annons

Kommunikationschef slutar innan han börjar

Johan Adolfsson, som skrev nedsättande kommentarer om SD-väljare på Facebook, kommer inte att påbörja sin anställning som kommunikationschef i Trelleborgs kommun. Han och kommunen har slutit ett avtal om uppsägning.
Trelleborg • Publicerad 12 augusti 2019 • Uppdaterad 14 augusti 2019
Johan Adolfsson slutar innan han börjar.
Johan Adolfsson slutar innan han börjar.Foto: Tomas Nyberg

– Det är Johans egen begäran att frånträda anställningen, säger kommundirektören Fredrik Geijer.

Avtalet mellan Trelleborgs kommun och Johan Adolfsson ger Adolfsson full lön, 69 000 kronor per månad, i 18 månader. Adolfsson är arbetsbefriad under tiden. Dessutom förbinder sig Trelleborgs kommun att betala Johan Adolfssons utlägg för en fastighetsaffär som han genomförde under sommaren i syfte att flytta till Trelleborg.

Annons

– Med tanke på att Johan Adolfsson sagt upp sig från en tjänst i Gävle och köpt hus här så har vi kommit fram till att den här ersättningen är rimlig, säger kommundirektören Fredrik Geijer.

Den 29 maj meddelade Trelleborgs kommun att man anställt Johan Adolfsson som ny kommunikationschef i kommunen. Han rekryterades från samma tjänst i Gävle kommun.

Men bara ett par veckor senare skrev TA att Johan Adolfsson i förra valrörelsen skrivit nedsättande kommentarer om Sverigedemokraternas väljare på sitt privata konto på Facebook. ”För mig är det enkelt. Röstar du på SD är du nog dum i huvudet”, skrev Adolfsson som också delade ett inlägg där Sverigedemokraterna jämfördes med nazister. Inläggen fick SD:s oppositionsråd i Trelleborg, Helmuth Petersén (SD), att gå i taket. Han förklarade i TA att han saknar förtroende för Johan Adolfsson och helst såg att han inte påbörjar sin anställning i kommunen.

Johan Adolfsson själv var ångerfull efteråt, men fullt besluten att påbörja sin anställning som skulle starta den 2 september. I TA den 11 juni sa Fredrik Geijer att han planerade att sätta sig ner med Johan Adolfsson och diskutera hans uttalanden. Men inte förrän han påbörjade anställningen i september.

– Det var planen. Då skulle vi diskutera förutsättningarna, men under sommarmånaderna har han tänkt om, säger Fredrik Geijer.

Enligt Geijer har Adolfsson själv hört av sig och tagit initiativ till en uppgörelse. Och efter förhandlingar kom man överens om ett avtal som undertecknades den 9 augusti. Avtalet innebär alltså att Johan Adolfsson är arbetsbefriad med full lön i 18 månader. De första 12 månaderna är han fri att ta andra jobb och ändå uppbringa full lön från Trelleborgs kommun, men under de sista sex månaderna av avtalet ska avräkning ske mot den lön som betalas ut av kommunen.

Vad gäller Johan Adolfssons fastighetsköp så förbinder sig Trelleborgs kommun genom avtalet att betala Adolfssons omkostnader för köpet, inklusive amortering, i ett år framöver. Johan Adolfsson måste dock genast kontakta mäklare för att få fastigheten såld.

Mikael Rubin (M), kommunalråd, säger till TA att lösningen är ”bäst för båda parter”.

Varför är det den bästa lösningen för kommunen?

– Du får inte fler kommentarer än så.

Annons

Enligt Fredrik Geijer kommer uppgörelsen att kosta kommunen mellan 1,2 och 1,9 miljoner kronor, miljoner kronor beroende på om Johan Adolfsson får ett nytt jobb eller inte efter 12 månader.

Är det ett bra sätt att förvalta skattebetalarnas pengar, Mikael Rubin?

– Absolut. Detta är ett avtal som följer arbetsrätten och tar hänsyn till att en individ är den svagare parten gentemot sin arbetsgivare.

Det låter som en dyr lösning?

– Jag lägger inga värderingar i det, säger Mikael Rubin.

Trelleborgs Allehanda har sökt Johan Adolfsson utan framgång.

Andreas MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons