Annons

Kommuner vill ha nya lösningar för boende

Malmö stad vill ha med Trelleborgs och Vellinge kommuner i ett krav på flexiblare lösningar för ensamkommande ungdomar.
Trelleborg • Publicerad 17 december 2012

– Vi har diskuterat frågan, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg. Enligt prognoserna är det ett stort antal ungdomar som kommer och då krävs det flexiblare lösningar för att vi ska klara av det.

Malmö stad har redan antagit en skrivelse som ska gå till integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Det handlar om möjligheten att erbjuda folkhögskola som boendeform för ensamkommande ungdomar. Inom kort är det meningen att även Trelleborg och Vellinge ska skriva under.

Annons

– Kraven på boende för ensamkommande ungdomar är för höga idag, menar Ulf Bingsgård. Vi måste kunna erbjuda andra lösningar.

De tre kommunerna har startat ett samverkansprojekt mellan folkhögskolorna och kommunerna i Skåne. Meningen är att underlätta för ensamkommande ungdomar genom att verka för folkhögskola som boende- och studieform.

Enligt projektet erbjuder folkhögskolorna en trygg miljö som möjliggör snabbare inlärning av det svenska språket, bättre förståelse för samhällets koder och ett ökat nätverk.

Folkhögskola som boendeform för ensamkommande ungdomar skulle också tillföra hundratals platser i anvisningssystemet och frigöra asylplatser, enligt skrivelsen som ska gå till ministern när Vellinge och Trelleborg också godkänt den.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons