Kommunens räkning för regnkaoset blir skyhög

De två skyfall som drabbade många trelleborgare kan bli en dyr affär för Trelleborgs kommun. Ett 50-tal invånare har hittills lämnat in ersättningsanspråk till Kommunal teknik.
Trelleborg • Publicerad 17 augusti 2006

Med ungefär en och en halv veckas mellanrum drabbades Trelleborg av två våldsamma regnväder.

Förra fredagen kom den mest omstörtande skuren, ett intensivt skyfall som fick flera gator och källare att översvämmas.

"Det värsta på 30 år", menade en del. "Rena syndafloden", tyckte andra. Bara i extrapersonal och kostnader för slammsugning har det kostat en hel del. Hur mycket de extra utryckningarna har kostat Kommunal teknik finns ännu inte uträknat i kronor och ören.

Till Trelleborgs kommun har det hittills strömmat in ett 50-tal skadeståndsanspråk. Det kan finnas fler som ännu inte hört av sig till Kommunal teknik med klagomål och önskemål om kompensation.

– Vi samlar in fakta om det inträffade just nu. De drabbade får förhoppningsvis besked om ersättning nästa vecka. Då vet vi hur vi ska bedöma skadeståndsanspråken. Vi uppmanar samtidigt de drabbade fastighetsägarna att ta kontakt med sina respektive försäkringsbolag, framhåller VA-chefen Lars Thysell. På måndag träffar Thysell representanter för kommunledningen, tekniske chefen Lennart Lindsjö och berörda politiker.

Alf Hansson (s), tekniske nämndens ordförande, är en av dem:

– Vi ska sätta oss ned och reda ut vilka konsekvenser det kraftiga regnet fått. Visst kan det bli aktuellt med ersättning till dem som drabbats. Vi måste se över det hela, säger han.

Samtidigt påpekar Alf Hansson att det ska göras en genomgripande teknisk undersökning och troligen åtgärder:

– Det måste undersökas hur avloppsrören är dimensionerade, säger Hansson.

Kent Carlström, som driver cykelaffären på Östergatan, ungefär i höjd med muséet, är bestört över den senaste tidens regnväder.

Källaren under hans butik blev till stora delar vattenskadad när regnet bröt ut för en vecka sedan.

– Det forsade in vatten i källaren. Närmare 50 kvadratmeter av utrymmet skadades. Det tråkiga är att det kräver en del att ordna upp efter regnet och tar tid från mitt ordinarie arbete, säger Kent Carlström, som gärna ser att Trelleborgs kommun rensar kloaker och brunnar, för att undvika ytterligare översvämningar.

Lokalen ägs av den bostadsrättsförening som han är medlem i. Några planer på att kräva skadestånd från kommunen har Kent Carlström inte.

– Trist med översvämningar, suckar han.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.