Kommunens nya organisation på gång

Nu börjar det klarna vem som ska ha ansvaret för vad i den nya kommunala organisationen i Trelleborg. Meningen är att den nya organisationen ska spikas på kommunfullmäktige.
Trelleborg • Publicerad 9 april 2011

Från årsskiftet har en rad förändringar gjorts i den kommunala politiska organisationen. Men förvaltningarnas organisation sitter fortfarande kvar i det gamla mönstret.

– Meningen var att förändringarna i politiken och i förvaltningarna skulle komma samtidigt, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg. Nu blev det inte så.

Det var bland annat Kristdemokraterna som drev på så att frågan om hur förvaltningarna skulle organiseras skickades tillbaka för ytterligare utredning.

Nu finns ett förslag klart där det blivit en del justeringar jämfört med tidigare.

– Den största förändringen är väl att kommunstyrelsen föreslår att upphandlingsenheten flyttas till servicenämnden, säger Christer Fredriksson, kommundirektör i Trelleborg. Den har ju tidigare legat direkt under kommunstyrelsen.

Den nya arbetsmarknadsnämnden får i förslaget ansvaret för en del lokaler och jourlägenheter bland annat, istället för den nya servicenämnden (före detta fastighetsnämnden).

Bildningsnämnden (en hopslagning av skol- samt gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden) får ha kvar ansvaret för skolskjutsar och AV-centralen.

Fritidsnämnden får även i framtiden sköta campingarna, men inte stränderna.

Kulturnämnden ville även i fortsättningen ha kvar sin lastbil, men det blev nej, den ska servicenämnden ta ansvaret för. Däremot får kulturnämnden ansvaret för skolbibliotikarier och biblioteksassistenter.

Socialdemokraterna valde att inte delta i beslutet på kommunstyrelsens sammanträde.

– Vi har fått väldigt dålig information om det här ärendet, säger Catherine Persson (S), oppositionsråd i Trelleborg.

Martin Strandberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.