Annons

Kommunens laboratorium lägger ner

Den nya livsmedelslagen innebär ökad egenkontroll för företag. Därmed har behovet av ett kommunalt laboratorium minskat ytterligare. I april läggs det ner.
Trelleborg • Publicerad 12 februari 2008

Efter den sista mars finns inte längre något laboratorium på Trelleborgs miljöförvaltning. De senaste årens minskade lönsamhet ligger bakom beslutet som miljönämnden tog i veckan.

- Laboratoriet går med förlust i dag. Vi sparar en halv miljon kronor på att lägga ner den, säger nämndens ordförande Görgen Holmdahl (spi).

Annons

Det är framförallt den nya livsmedelslagen som togs i bruk för två år sedan som gjort laboratoriet överflödigt.

- I dag ställs högre krav på egenkontroll av företaget. Det har gett vårt laboratorium mindre att göra, säger miljöchef Britt-Marie Paulik.

I dag finns 1,5 tjänst på laboratoriet. En halv tjänst sägs upp på grund av arbetsbrist. Heltidstjänsten som blir kvar kommer att omvandlas till en livsmedelsinspektörstjänst i stället.

De provtagningar som de fortfarande finns behov av kommer att göras på andra laboratorium. Vissa tester kommer dock även i fortsättningen att utföras av miljöförvaltningen, till exempel provtagning av dricksvatten.

Privatpersoner har i dag möjlighet att lämna in vattenprover från sina brunnar. Dessa hänvisas i framtiden till andra laboratorium i till exempel Lund och Malmö.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons