Annons

Kommunens kyrkor delar på 14 miljoner

Nya värmesystem, lagning av tak, underhållsplaner och målningsarbeten. Det är en del av det som församlingarna inom Trelleborgs kommun vill satsa på under de kommande två åren när det gäller underhållet av kyrkor.
Trelleborg • Publicerad 2 oktober 2013

Vid den årliga tilldelningen av den kyrkoantikvariska ersättningen beslutade Lunds stift att ge drygt 14 miljoner kronor i bidrag till åtta kyrkor och en kyrkogård.

Den största tilldelningen går till Källstorps församling som kan få sammanlagt 7,9 miljoner kronor under förutsättning att de gör alla de åtgärder de sökt pengar för. Men eftersom bidraget täcker knappt hälften av de beräknade kostnaderna tror församlingens kanslichef Annette Åberg inte att de kommer göra allt.

Annons

Prioriteringar

– Vi får se hur mycket vi mäktar med att göra. Kyrkorådet och fullmäktige får ta beslut om vad som ska prioriteras. Vi hade hoppats på högre bidrag, säger hon.

Det största projektet rör invändiga åtgärder i Källstorps kyrka där man bland annat planerar att byta ut värmesystemet, byta el och göra rent målningarna. I Lilla Beddinge kyrka vill församlingen bland annat sätta in nya innerbågar till fönsterpartier, isolera valv och kupol och renovera den fasta inredningen.

– Oljan i Källstorps kyrka känns otidsenlig. Vi har tittat på olika lösningar och tycker att vi borde kunna utnyttja naturresurserna lite, inte bara smutsa ner, säger Annette Åberg.

Församlingen har bland annat tittat på om de skulle kunna uppföra ett eget vindkraftverk men det skulle bli en för stor investering.

– Sedan har vi funderat på solenergi. Visst har kyrkorna stora tak, men det handlar ju om utseende också. Det finns också värmepumpar av olika slag som fungerar bra. Vi har tidigare satsat på jordvärme och bergvärme och sett stora skillnader på kostnader för uppvärmningen.

Källstorps församling räknar med att alla de åtgärder man sökt bidrag för skulle kosta totalt 17,8 miljoner kronor. Bidraget kan användas under år 2014 och 2015.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons