Annons

Kommunens krishantering görs om

Kommunens krishantering ska omorganiseras och bli tydligare. Från årsskiftet gäller en ny lag om extraordinära händelser i fredstid.
Trelleborg • Publicerad 16 januari 2003

Den nya lagen innebär bland annat att det ska finnas en speciell krisledningsnämnd, som tar över ansvaret från andra nämnder om det skulle inträffa något extraordinärt. - Det har tidigare funnits en krisorganisation som reglerats av kommunallagen. Vad det handlar om nu är att det ska bli tydligare och mer enhetligt. Ett antal politiker ska vara operativa och kunna gå in direkt i samband med en extraordinär händelse, säger Anders Bergvall, handläggare på Krisberedskapsmyndighetens. Kommunen är i och med den nya lagen skyldig att under varje mandatperiod anta en plan för hur extraordinära händelser ska hanteras. Något som kräver noggranna risk- och sårbarhetsanalyser för olika verksamheter inom kommunen. Den nya lagen innebär också att kommunen kan begära hjälp från en grannkommun. Det kan exempelvis handla om stöd för att klara av ett ökat behov av information vid en krissituation.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons