Annons

Kommunens krav får godkänt

Badtunnan måste bort. Lyktstolpen tas ned. Gräset får inte klippas ned mot stranden. Fastighetsägarna vid sydkusten hade ingen framgång när de överklagat kommunens krav till länsstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 27 maj 2011

Det är två par som överklagat kommunens krav till länsstyrelsen, men i huvudsak får de inget gehör för sina åsikter. Skyddet för stranden och naturen samt kraven på att allmänheten ska kunna ha tillgång till stranden och kusten väger tyngre än fastighetsägarnas ståndpunkter, enligt länsstyrelsen.

Paret Bertil och Liz Theander i Böste har överklagat kommunens krav på att de ska ta bort en badtunna och sluta klippa gräset på strandskyddat område.

Annons

– Vi har ännu inte hunnit ta ställning till om vi ska överklaga till nästa instans, säger Liz Theander. Vi vet inte om vi orkar att kämpa längre. Det känns som om man slåss mot väderkvarnar.

Bertil Theander säger att han väntade att länsstyrelsen skulle gå på kommunens linje.

– Vi har haft kontakt med en del boende vid Ringsjön och där har resultatet blivit likadant från länsstyrelsens sida, säger han.

Liz Theander menar också att det klippta gräset gjort att kommunens sopbilar kunnat ta sig fram i området.

– Vi får prata med tekniska förvaltningen hur det ska gå med sopbilarna innan vi bestämmer oss för hur vi ska agera, säger hon.

Det andra paret får ett liknande besked. De måste ta ned en lyktstolpe och också sluta klippa gräset på strandskyddat område. Däremot underkänner länsstyrelsen kommunens krav att paret ska sätta upp ett staket för att märka ut tomtens gräns. Det kan inte paret göra, eftersom de då måste ha kommunens dispens från – ja, just det strandskyddet!

Bakgrunden till kommunens krav på de boende längs kusten är att kommunen från 2009 tog över ansvaret för strandskyddet från länsstyrelsen. Vid en inventering hittades ungefär 150 fastigheter där det på ett eller annat sätt brutits mot bestämmelserna, enligt kommunen.

De överträdelser som kommunen menar varit särskilt allvarliga har fått särskilda beslut om vad de ska göra.

Martin Strandberg
LAsse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons