Annons

Kommunens enda ombud har jobb upp över öronen

Trelleborgs enda personliga ombud heter Marie Wigårde. Hon är ombud åt 22 personer som lider av svåra psykiska sjukdomar.
Trelleborg • Publicerad 4 februari 2009
Marie Wigårde är ensam personligt ombud i kommunen. Hon stödjer drygt 20 klienter och menar att betydligt fler skulle behöva stöd. Bild: Tomas Nyberg
Marie Wigårde är ensam personligt ombud i kommunen. Hon stödjer drygt 20 klienter och menar att betydligt fler skulle behöva stöd. Bild: Tomas NybergFoto: 

Marie Wigårde sadlade om från arbetet som frisör och utbildade sig till socionom. För 3,5 år sedan började hon jobba som personligt ombud. I dag är arbetet etablerat och Marie Wigårdes almanacka är fulltecknad. Hon har regelbuden kontakt med 22 klienter.

- Vissa har jag kontakt med varje dag, andra en gång i veckan. Ibland händer det att de ringer och pratar i fem minuter. Det räcker för att de ska må bättre och inte behöva åka till psykakuten, säger Marie Wigårde.

Annons

Arbetet består i allt från telefonsamtal med klienter till hjälp med att hitta jobb, kontakt med myndigheter och följa med på läkarbesök. Allt under sekretess och Marie för heller inga journaler över sina klienter.

- Jag jobbar för att jag inte ska behövas till slut. Det handlar om att hitta insatser som bygger upp klienten så att han eller hon kan klara sig själv, säger Marie Wigårde.

Så här långt har verksamheten koncentrerats till tätorten. Marie Wigårde tror att det finns många i behov av stöd även i andra delar av kommunen.

- Jag har inte varit ute och informerat på 1,5 år. Jag vågar inte för då ringer folk och vill ha min hjälp och då får jag ställa dem i kö. Det tycker inte jag är rätt mot de här människorna, säger Marie Wigårde.

En grupp som är svår att få kontakt med är invandrare.

- Många invandrare tar hand om sina egna. Där är det svårt att komma in, säger Marie Wigårde.

Hur skulle du säga att de psykiskt sjuka har det i Trelleborg?

- De som har hjälp har det bra, de som kan gå på dagverksamhet och har boendestödjare. Men sen finns det de som inte har det stödet, som hamnat lite snett, säger Marie Wigårde.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons