Annons

Kommunens ekonomi går sämre än väntat

Sötebrödsdagarna är förbi. 2012 kommer inte att ge alls samma överskott i kommunkassan som tidigare år.
Trelleborg • Publicerad 1 juni 2012
Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

2011 redovisade Trelleborgs kommun ett historiskt bra överskott på 71 miljoner kronor och i år hade man budgeterat för ett överskott på 36 miljoner kronor, vilket motsvarar det finansiella målet på två procent. Prognoserna visar nu att man bara når upp till drygt hälften av målet och räknar med att gå med endast 20 miljoner plus.

Anledningen till att resultatet väntas bli sämre än väntat är att flera nämnder överskrider sina budgetar. Värst är det för socialnämnden och bildningsnämnden som väntas gå nio miljoner back vardera, men det ser också illa ut för servicenämnden som tros överskrida budgeten med sex miljoner.

Annons

– Nämnderna får nu förklara vad de ska vidta för åtgärder för att resultatet i slutändan ska överensstämma med budgeten, säger Jonas Rosenkvist.

Trots problem för socialnämnden och bildningsnämnden, med bland annat kostnadskrävande externa placeringar och nyanställningar i förskolan, så är direktivet fortfarande tydligt: håll budgeten.

– Särskilt nu när vi inte ser några ökade skatteintäkter, så kan vi inte kräva annat än att budgeten ska hållas. Om vi hade nått målet på två procents överskott så hade vi kanske kunnat ha en annan diskussion med de nämnderna, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M).

Socialnämnden och bildningsnämnden har båda stora budgetar och borde kunna göra omdisponeringar för att nå ett nollresultat, menar Ulf Bingsgård. Annars får man kanske fundera på att sänka ambitionsnivån.

– Om man har höga ambitioner med sin verksamhet så måste man också vara mer kreativ än att bara begära mer pengar när man närmar sig ett underskott, säger Ulf Bingsgård.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons