Annons

Kommunen visar minus

Trots skattehöjningen på 75 öre ser kommunens bokslut inte ut att landa på plus i slutet av året. Det kan utläsas av Trelleborgs kommuns delårsrapport för januari till april.
Trelleborg • Publicerad 2 juni 2003

Periodens ekonomiska resultat hamnar på ett plus om 18,3 miljoner kronor. Det ser visserligen bra ut på pappret, men i själva verket ser det inte lika ljust ut för kommunens årsprognos. - Vi ska ligga på plus under de första månaderna, det är normalt. Då har vi ännu inte fått så höga kostnader för sommarvikarier och extrapersonal, säger kommundirektör Rutger Persson. Att resultatet hamnar på plus beror till stor del på den skattehöjning på 75 öre som gjordes från årsskiftet. Höjningen motsvarar ca 38 miljoner i intäkter för kommunen. Samtidigt gör Kommunförbundet bedömningen att Trelleborg kommer att få 14,6 miljoner kronor mindre i skatteintäkter för 2002 är man räknat med. Den prognos som kommunens olika verksamheter lämnar pekar också mot ett negativt resultat. Om prognosen håller i sig betyder det att kommunen istället för ett överskott på 21 miljoner kommer att få ett minus på 9,7 miljoner kronor i slutet av året. Det innebär en avvikelse på över 30 miljoner kronor i förhållande till budgeten. Den största boven i dramat är skolnämnden som uppvisar en avvikelse på över 15 miljoner kronor. Orsaken uppges främst vara ökade lönekostnader, ökade hyror för skollokaler samt kostnader för allmän förskola. Individ- och familjeomsorgsnämnden räknar med ett minus på 7,8 miljoner kronor, som härrör från högre kostnader för olika vårdboenden. Hamnen visar upp den mest positiva prognosen, ett plus på fyra miljoner kronor, som beror på ett nytt driftavtal med kommunen. Hamnens medel kan dock inte disponeras av övriga verksamheter i kommunen utan fonderas och återinvesteras i hamnverksamheten. - Att det ser ut så här ute i verksamheterna just nu är oroande och vi kommer att ta upp det med förvaltningscheferna. Jag utgår från att det ska gå att rätta till. Det är trots allt flera månader kvar av året, betonar Rutger Persson. Även kommunstyrelsens egen prognos visar ett minus på en miljon. Men det bekymrar inte Rutger Persson som förklarar att det bara handlar om teknikaliteter och ökade lönekostnader. Till årets slut ska det stämma med budgeten. - Klart kommunstyrelsen ska dra sitt strå till stacken och vara i balans.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons