Annons

Kommunen vill inte betala 17-årings internatplats

Kommunen överklagar ett ärende till kammarrätten som rör en 17-årig killes möjlighet att gå på en specialskola i Höör.
Trelleborg • Publicerad 15 november 2007

TA rapporterade i somras att kommunen nekade att betala för 17-åringens plats på en internatskola specialiserad på elever med adhd och damp. Detta trots att 17-åringen inte kunde få den hjälp han behövde i Trelleborg. I stället erbjöds eleven en plats på gymnasiets resurscentrum. Motiveringen var att 17-åringens behov kunde tillgodoses i kommunen och att boende på en internatskola inte var en fråga för socialtjänsten.

Pojkens mamma överklagade beslutet till länsrätten. Rätten ansåg att 17-åringen har speciella behov som är väldokumenterade av läkare och skolpersonal. Dessutom visar utredningen att hans skolgång på resurscentrum inte fungerar tillfredsställande. För att kunna uppnå det som i socialtjänstlagen kallas för "skälig levnadsnivå" ansåg länsrätten att 17-åringen hade rätt till en plats i specialskolan och rätt till bistånd i form av internatplacering på skolan.

Annons

Men individ- och familjeomsorgen i Trelleborg håller inte med och har nu överklagat ärendet till kammarätten.

I överklagandet skriver förvaltningen att de brister i skolgången som påtalats från olika håll ska ha åtgärdats och att 17-åringens situation nu fungerar bättre.

Förvaltningen håller fast vid att det inte är socialförvaltningens ansvar att se till 17-åringen har en tillfredsställande skolgång utan skolförvaltningens.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons