Annons

Kommunen vill ha firande till tusen

Nästa år gör kommunen, föreningar och företagare gemensam sak för att slå samman tre jubileum till ett. Firandet börjar 1 juni och slutar på nationaldagen.
Trelleborg • Publicerad 2 maj 2011
2007 firade Trelleborg 750 år, ett firande som avslutades med ett fyrverkeri. Samma år hölls Hemvändarehelgen och utställningen Leva och bo. Nästa år satsar kommunen på ett 1000-årsjubileum men i mindre skala.
2007 firade Trelleborg 750 år, ett firande som avslutades med ett fyrverkeri. Samma år hölls Hemvändarehelgen och utställningen Leva och bo. Nästa år satsar kommunen på ett 1000-årsjubileum men i mindre skala.Foto: 

Projektet går än så länge under namnet Trelleborgare till tusen. Under fem dagar kommer bland annat stadsvandringar, föreläsningar och utställningar att stå på programmet.

– Nästa år har det gått fem år sen staden firade 750 år. Då hade vi också utställningen Leva och bo. Därför tycker vi det är läge med ett nytt evenemang nästa år, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Annons

Namnet Trelleborgare till tusen kommer av att Trelleborg fyller 755 år, att det har gått 145 år sedan man återfick stadsrättigheterna och att Vattentornet firar 100 år. Sammanlagt blir det ett 1000-årsjubileum.

– Syftet är att visa upp Trelleborg och öka kunskapen om kommunen. Många har kvar bilden av den gamla industristaden, säger Ulf Bingsgård.

Föreningar och företagare kommer att bjudas in till att delta i projektet. Men redan nu är det klart att föreningen Gamla Trelleborg ska stå för en stor del av de historiska inslagen.

– När stan firade 750 år 2007 hade vi Hemvändarehelgen och guidade bussturer som var väldigt uppskattade. Nästa år tänkte vi göra något liknande. Vi planerar också en fotoutställning, säger föreningens ordförande, Jan-Arvid Nilsson.

På torsdag ska kommunstyrelsen ta ställning till projektet. Den föreslagna budgeten ligger på 500 000 kronor.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons