Annons

Kommunen vill ha dubbelspår

Trelleborgs kommun menar att det på sikt behövs dubbelspår på hela Trelleborgsbanan. Det framgår av kommunens yttrande om Trafikverkets utredning av kapaciteten på järnväg.
Trelleborg • Publicerad 1 september 2011

I utredningen om vilka behov som finns för det svenska järnvägsnätet fram till 2021 menar Trafikverket att det troligen kommer att behövas dubbelspår på sträckan mellan Skytts Vemmerlöv och Trelleborg.

I sitt remissvar går kommunen ett steg längre och menar att det kommer att behövas dubbelspår på hela sträckan.

Annons

"På längre sikt behövs det troligen dubbelspår på hela Trelleborgsbanan" skriver kommunen i sitt yttrande.

Även Region Skåne har i sitt yttrande menat att det behövs dubbelspår, fram emot år 2030.

I det stora hela är kommunen positiv till tankarna i Trafikverkets utredning.

"Analysen av Trelleborgsbanan med dess risk för konflikter mellan godståg och pågatåg stämmer väl överens med vår uppfattning" menar kommunen som också pekar på att Trelleborgs hamn är Östersjöns största järnvägshamn och tar emot de största järnvägsfärjorna i världen.

Med bra kapacitet på Trelleborgsbanan finns det stora möjligheter för att öka mängden järnvägsgods via Trelleborgs hamn, anser kommunen.

Start för pågatågstrafiken beräknas ske under 2015. I somras kom besked att utbyggnaden av banan kan bli 70 miljoner kronor dyrare än man tidigare räknat med och hamna på nästan 550 miljoner kronor.

Mikael Hallqvist
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons