Kommunen vill förebygga fetma bland unga

Mindre fett i maten och mer motion på schemat. Det är åtgärder som Trelleborgs kommun kommer att sätta in för att minska fetman bland barn på förskolor och dagis. Men däremot finns inga planer för att komma till rätta med fetman bland vuxna.
Trelleborg • Publicerad 6 augusti 2009
Foto: 

TRELLEBORG. Susanne Larsson är folkhälsosamordnare på Trelleborgs kommun. Hon menar att kommunen måste arbeta för att förebygga fetma redan på ett tidigt stadie.

– Som det är nu är en fjärdedel av 10-åringarna i Trelleborg överviktiga.Till hösten ska vi satsa på att minska fettet i maten och se till barnen rör på sig på dagis och förskola. I unga år har man möjligheten att skapa bra vanor för motion och kost, säger Susanne Larsson.

Däremot är det svårare att arbeta förebyggande när det gäller vuxna som lider av fetma. Kommunen har inte samma kontakt med vuxna som med barn.

– Vi möter inte vuxna på samma sätt i våra verksamheter. På alla kommunala arbetsplatser har vi hälsoinspiratörer som arbetar för att kollegorna ska leva sundare. Men jag tror att det måste till mer samarbete mellan till exempel sjukvård och kommuner om vi ska bli framgångsrika i att bekämpa fetma, säger Susanne Larsson.

Hon ser också med oro på att alltfler trelleborgare lider av fetma. Och sambandet mellan utbildning, klasstillhörighet och fetma, som betonas i Region Skånes hälsoenkät, är inte något som förvånar Susanne Larsson.

– Det är dels en rent ekonomiskt fråga. Erbjudande på chips om ta tre betala för två är vanliga. Men det är sällan sånt finns på frukt. Sen handlar det också om hur mycket tid man kan lägga på motion och vilka förebilder som finns i ens närhet, säger Susanne Larsson.

Däremot tycker hon att det krävs fler undersökningar för att kunna belägga hur mycket fetman i Trelleborg faktiskt ökar.

Johan Silfversten Bergman
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.