Annons

Kommunen vill förbjuda rökning på arbetstid

Trelleborgs kommun kan komma att införa rökfri arbetstid om ett år. Från 1 juli kan det bli förbjudet att röka under hela arbetsdagen sånär som på lunchrasten. Det framgår av förslaget på policy som personal-avdelningen nu skickar ut på remiss.
Trelleborg • Publicerad 24 juni 2008
Från 1 juli nästa år kan det vara slut på rökpauserna för de anställda inom Trelleborgs kommun. Bild: Albin Brönmark
Från 1 juli nästa år kan det vara slut på rökpauserna för de anställda inom Trelleborgs kommun. Bild: Albin BrönmarkFoto: 

I förslaget förklaras vad som menas med rökfri arbetstid. Det innebär att de anställda inte får röka på kortare raster och att det inte är tillåtet att ta rökpauser. Enda tillfället då de anställda får röka är under lunchen, eftersom den inte räknas in i arbetstiden.

Enligt policyn är rökning endast tillåten utomhus. Det blir inte tillåtet att röka vid entréer, till exempel, om policyn blir antagen. Bakgrunden till förslaget till rökfri arbetstid är bland annat att det är en stor del av befolkningen i Trelleborgs kommun som röker, jämfört med resten av Skåne eller landet som helhet. Var femte invånare i kommunen röker och bland de kommunanställda är andelen ännu lite högre.

Annons

I genomsnitt i Sverige är det bara en på sju som röker.

Sedan 2005 har Trelleborgs kommun ett beslut på att arbeta för fler rökfria miljöer. Syftet med att införa rökfri arbetstid är att minska rökningen bland de anställda och även minska risken för passiv rökning. Målet är bättre hälsa för de anställda och för invånarna i kommunen. I förslaget till policy finns också en del rekommendationer, som att det är olämpligt att röka i sina arbetskläder och vid olika evenemang. Anställda som arbetar med barn och ungdomar har ett särskilt ansvar att inte utsätta dem för passiv rökning och att vara goda förebilder.

Både rökning och snusning bör undvikas i närheten av barn och ungdom, enligt förslaget.

Problem kan uppstå när hemtjänsten ska arbeta hos rökare. Enligt förslaget ska de uppmana rökarna att inte röka under hemtjänstens besök. Varje fall får lösas individuellt, enligt förslaget.

Medarbetare som vill sluta röka ska få hjälp genom att kostnadsfritt få gå med i en rökavvänjningsgrupp. Samma erbjudande gäller snusare.

I går meddelade länsstyrelsen i Skåne att man inför rökfri arbetstid från 1 juli 2009.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons