Annons

Kommunen vill analysera olycksrapport

Ansvariga i Trelleborgs kommun kan ännu inte förklara varför Trelleborg låg sämst till av Skånes kommuner när det gäller olycksskador i skolorna enligt Region Skånes rapport.
Trelleborg • Publicerad 24 mars 2003

- Vi måste analysera rapporten först, säger säkerhetschef Sven Jönsson. I förra veckan presenterade socialmedicinska enheten på Universitetssjukhuset Mas en rapport om skador på grund av olyckor i Skåne under åren 1999-2001. Rapporten visade bland annat att Trelleborg hade mest skador på grund av olyckor i skolmiljö per 1000 invånare och år i hela Skåne. Trelleborgs kommun låg dessutom, tillsammans med ett antal nordskånska kommuner, bland de värst drabbade när det gäller olyckor överlag. - Sedan i höstas har vi en egen skaderapportering inom kommunen, berättar Sven Jönsson. Alla är skyldiga att rapportera skador på grund av olyckor, inbrott, skadegörelse etc. Enligt Sven Jönsson har man dock ännu inte fått ihop tillräckligt med uppgifter från den rapporteringen. - Men vi ska analysera siffrorna i rapporten från Region Skåne, säger Sven Jönsson. Att det händer mycket olyckor i skolmiljö förvånar mig inte, men att Trelleborg skulle ligga sämst till måste jag studera närmare. Christer Dahlsjö, räddningschef i Trelleborg, är förvånad över att Trelleborg är så pass drabbat av skador på grund av olyckor som rapporten visar. - Vi har annan statistik som ger en annorlunda bild, säger han. Enligt rapporten sker nästan hälften av alla olyckor i hemmet och Christer Dahlsjö menar att det kan vara en följd av förändringar i vården av äldre. - Många fler bor ju hemma längre numera - och då är det naturligt att det sker fler olyckor i hemmet, säger han. Christer Dahlsjö menar också att det i trafikmiljön har skett en attitydförändring under senare år. - Människor är mer slarviga i trafiken numera, säger han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons