Kommunen tvingas betala miljonbelopp

1 045 312 kronor. Så mycket ska Trelleborgs kommun betala till Skolverket.
Trelleborg • Publicerad 23 november 2007
Skolchefen Barbro Melander säger att den miljon kronor som ska betalas till myndigheten inte plockas från förskolans budget. Arkivbild: Tomas Nyberg.
Skolchefen Barbro Melander säger att den miljon kronor som ska betalas till myndigheten inte plockas från förskolans budget. Arkivbild: Tomas Nyberg.Foto: 

Under 2006 fick kommunen ett riktat bidrag på drygt åtta miljoner som skulle användas för att anställa mer personal inom förskolan. Men alla pengar användes inte och därför tvingas kommunen nu att betala tillbaka drygt en miljon kronor till Skolverket.

- Det är förfärligt att pengarna inte används när det ser ut som det gör med många barn per förskolelärare, säger Therese Colstrup från Föräldranätverket i Trelleborg.

Hon och maken Anders har engagerat sig i Föräldranätverket för att lyfta fram frågor som denna. Anders Colstrup tror att man från politiskt håll strävar mot samma mål men att det skett ett missförstånd på vägen. - Jag tror att de har missat vår poäng och inte har riktigt koll på hur läget ser ut i dag, säger han.

Befolkningen i Trelleborg har ökat markant på senare tid och de närmsta åren räknar kommunen med att 200 nya förskoleplatser kommer att behövas. Därför har man just nu ute en annons där man söker ett tjugotal förskollärare.

Men Anders Colstrup menar att de nya tjänsterna bara täcker de behov som ett ökat antal barn innebär. Förskolorna kommer fortfarande att vara underbemannade. Enligt Föräldranätverkets egen uppskattning har vissa förskolor i dag en personaltäthet på 8,7 barn per anställd. Skolnämnden har satt upp ett mål på 5,9 barn per anställd.

- Trelleborg kan vara en attraktiv kommun för barnfamiljer som väljer att flytta från stan men om man inte har bättre framförhållning än man har nu tror jag att det kan slå bakut, säger han.

Inför budgetåret 2008 begärde skolförvaltningen 20 miljoner för att täcka kostnads- och volymökningar inom förskolan. På måndagens kommunfullmäktige beslutades att skolförvaltningen skulle tilldelas 10,5 miljoner omgående och ytterligare 7,5 miljoner i vår.

Bidraget från Skolverket har getts till landets samtliga kommuner och efter ett år har en avstämning gjorts för att se hur pengarna har använts.

- Personaltätheten har ökat i Trelleborg men inte tillräckligt, säger Barbro Melander, chef för Skolförvaltningen.

Varför har inte pengarna använts om det fanns behov av mer personal?

- Det kan man undra. Vi begärde ytterligare pengar men fick inte något gehör från kommunen, säger Barbro Melander.

Men Barbro Melander menar att det nu är historia och att mer personal ska anställas.

- Målet är att det ska vara 5,9 barn per heltidsanställd, säger hon.

Var ska pengarna tas i från som nu ska betalas tillbaka till Skolverket?

- De ska inte plockas från förskolans budget, det försäkrar jag.

Anders Colstrup hoppas på att Föräldranätverkets arbete ska få gehör från kommunen framöver.

- Vi vill samma sak men det är vägen dit som skiljer. Låt oss titta framåt och jobba tillsammans, säger han.

Anja Degerholm

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.