Kommunen testar inte trygghetslarm
När ett trygghetslarm slås ut på grund av telefonavbrott kan detta registreras via ett automatiskt testlarm. Tjänsten kostar cirka 45 öre per dygn och larm. En summa som dras på larmtagarens telefonräkning och högst uppgår till 15 kronor om månaden. Av de kommuner som företaget Trygghetsjouren i Malmö har som kunder har 37 av 40 kommuner valt att köpa till tjänsten. En tjänst som företagets verksamhetschef Annica Hübner förespråkar.
Processen är enkel och bygger inte på något merarbete för de kommuner som utnyttjar den.
- Larmet skickar regelbundet iväg en tyst signal till oss. När signalen inte kommer fram kan vi se detta och kunden behöver då högst vänta i 24 timmar innan det upptäcks, berättar Annica Hübner, verksamhetschef för Trygghetsjouren Malmö.
Trelleborgs kommun har inte denna tjänst och kan därför inte se när deras larm är obrukbara på grund av telefonavbrott.
- Vi har inget system för att se detta, men det kanske är något vi i så fall får diskutera, säger Bodil Segfü, enhetschef på Akka serviceboende i Trelleborg. Kenneth Johansson, verksamhetschef för hemvården säger följande:
- Om nätet slås ut går det inte att se, då ligger all telefoni nere och då är det upp till oss att säkra problematiken.
Att göra det med hjälp av automatiska testlarm har dock aldrig kommit på tal. När TA berättar för Johansson om tjänsten är det första gången han han hör talas om den.
- Jag visste inte att det fanns en sådan funktion. Men då får jag tacka så mycket för informationen och jag tar med mig det till vår diskussion.
Under nästa vecka kommer hemvården att lägga upp nya rutiner för sin verksamhet. Kenneth Johansson lovar då att trygghetslarmen kommer att stå på dagordningen. Tanken är även att lägga upp rutiner för hur kommunen ska agera i de fall då trygghetslarmen inte fungerar. Trelleborg har drygt 1000 personer med trygghetslarm.