Annons

Kommunen tar inte ansvar för rasad bro

Trelleborgs kommun anser sig inte ha skuld till att en gångbro och kanterna på Diesbäcken rasade i samband med översvämningarna i augusti i fjor och januari i år. Det framgår av kommunens svar till länsstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 1 april 2011

Enligt den anmälan som gjordes till länsstyrelsen i slutet av januari i år ska grävarbeten uppströms längs ån ha gjort att flödet efter den kraftiga snösmältningen den 19 januari ha gjort att vattnet forsade våldsamt i bäcken. Det drog i sin tur med sig kanterna på bäcken och den gångbro som fanns över bäcken nära havet.

Bäcken ska tidigare ha varit cirka 1,5 meter bred men bredden har mer än fördubblats på vissa ställen vilket gjort att det är svårt för gående att passera bäcken. Enligt en fastighetsägare som har sin tomt längs ån så ska det ha pågått grävarbeten en bit uppströms. Grävfirman arbetade på uppdrag av kommunen med att lägga ner ledningar i området och det misstänktes att vattenmassor som samlats på åkrar letts ner i bäcken.

Annons

Men kommunen hävdar att de grävda schakten bara användes för att lägga ner vattenledningar. "Det var inte heller så att det av "misstag" avleddes vatten via dessa ledningsschakt", skriver VA-chefen Lars Thysell i sitt svar.

I svaret påpekar Lars Thysell också att de dikningar som finns i anslutning till Tullstorpså och till Beddinge ängars avvattning inte har varit tillräckliga. När Tullstorpsån gått full och vattnet runnit över till andra områden så har det orsakat ett kraftigt tillskott på markvatten till fel område som därmed runnit till Diesbäcken.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons