Kommunen stryper alla bidrag till basketföreningen

Kommunen har gjort en ny granskning av Trelleborg basket. Där avslöjas att felaktigheterna var ännu mer omfattande än tidigare känt. Nu stoppar de alla bidrag, i väntan på att politikerna ska besluta om ytterligare åtgärder.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg • Publicerad 22 februari 2023 • Uppdaterad 3 april 2023
En ny granskning avslöjar att felaktigheterna var ännu mer omfattande än tidigare känt.
En ny granskning avslöjar att felaktigheterna var ännu mer omfattande än tidigare känt.Foto: Julia Ericsson

Trelleborgs Allehanda har granskat föreningen i en lång rad artiklar och avslöjat omfattande felaktigheter och problem – allt från fejkade årsmöten och falska underskrifter till svarta spelarlöner.

Nu har kommunen gjort en egen granskning och efter den har kultur- och fritidsförvaltningen sagt nej till föreningens ansökan om verksamhetsbidrag för våren 2022. Tjänstemännen föreslår att politikerna i kultur- och fritidsnämnden ska besluta om ytterligare åtgärder.

Vilka åtgärder det handlar om vet de inte än – ärendet är så pass unikt att det inte finns någon praxis att luta sig mot.

I väntan på nämndens beslut pausas all handläggning av alla former av bidrag till föreningen – någon annan ansökan finns inte inne, men skulle det dyka upp är det alltså stopp tills vidare.

Redan höstterminen 2019 blev basketföreningen slumpmässigt utvalda för granskning – och då hittades ”betydande fel och brister”. Som TA tidigare rapporterat har de bland annat sökt bidrag för 26 ungdomar som inte var medlemmar i föreningen.

Granskningen 2019 följdes aldrig upp på grund av pandemin – i stället har man nu granskat vårterminen 2022.

Och den nya granskningen visar alltså ytterligare problem:

• Att det saknas rutiner och uppföljning för närvarorapportering.

• Att rutinerna för inskrivning av medlemmar och för medlemsavgifterna har inte följts.

• Att de bokade tiderna i idrottshallarna inte stämmer med tiderna då man rapporterat närvaro. Flertalet bokade tider saknar närvarorapportering. Och ibland är det inte samma hallar som rapporterats som faktiskt nyttjats.

• Att åtgärderna efter den tidigare granskningen har inte följts upp och inarbetats i verksamheten.

• Att det saknas revisionsberättelse för 2021, att föreningens stadgar inte har följts och att årsmötet för verksamhetsåret 2020 aldrig ägt rum. De handlingar som skickats in har troligen varit simulerade, skriver förvaltningen i sin rapport.

Vårterminen 2022 har föreningen rapporterat att de haft 167 deltagare och 4 587 deltagartillfällen.

Handlar detta om misstag eller medvetet fusk?

– Både den nytillträdda styrelsen och vi, och säkert även ni, förstår att administrationen kring föreningen haft brister. Det är svårt för mig att säga om det finns något annat bakom. Huvudskälet till att vi ger ett avslag på deras bidragsansökan är att de saknar revisionsberättelse. Det är ett obligatoriskt dokument att skicka in, säger Martin Wedin Hansson som är kanslichef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Är resultatet av granskningen värre än väntat, eller trodde du att det skulle se ut så här?

– Vi har fått in dokument tidigare och känt till att det inte finns någon revisionsberättelse där. Det har varit uppenbart att det funnits problem i föreningen. Det vi har anmärkt på var rätt väntat.

Varför har det dröjt tills nu innan ni satt ner foten ordentligt?

– Under pandemin har vi haft särskilda handläggningsrutiner för föreningsbidrag, vi begärde inte in dokumentation alls under pandemin. Detta är egentligen första tillfället vi haft att följa upp. Sen har det varit en längre process, eftersom det är en nytillträdd styrelse som fått jobba i lugn och ro för att ta fram handlingarna vi behövt. Vi påbörjade den här granskningen redan förra året, det har tagit en stund att få allt på plats.

Kommunen har sen tidigare polisanmält de falska namnunderskrifterna.

Peter OttossonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.