Annons

Kommunen skadeståndsskyldig i pilotfall

Boende får ytterligare skadestånd för dricksvattenincidenten 1999. Statens Va-nämnd har i tre pilotfall beslutat att kommunen ska betala ut totalt 30 000 kronor i skadestånd till de drabbade.
Trelleborg • Publicerad 3 februari 2003

Ett flertal hushåll i Västra Vemmerlöv, Hammarlöv, Fjädringslöv och Gylle fick sitt dricksvatten förorenat i samband med att avloppsvatten blandades med dricksvatten under pingsthelgen 1999. Kommunen har tidigare betalat ut ersättning för olika omkostnader till boende i byarna, bland annat för mediciner och köpt vatten. Det man nu ska betala är skadestånd för minskat boendevärde. - Man har tidigare haft en inställning på kommunen att det är omöjligt att få skadestånd för detta. Men det tycker inte Va-nämnden och det är positivt, säger fastighetsägarnas juridiska ombud Michael Tuvesson. Va-nämnden hävdar i sin bedömning av fallet att vattnenkvaliteten varit dålig, även efter den 7 juni 1999 då kommunen ansåg att vattnet åter skulle vara drickbart. Man skriver vidare att de boende inte fullt ut kunnat utnyttja sitt boende och att kommunen därför ska betala ersättning för minskat boendevärde. De tre fastighetsägarna får vardera ungefär 10 000 kronor. Samtidigt hade de yrkat på betydligt högre belopp. - De har fått mindre än vad de begärt och vi ska diskutera om att gå vidare till nästa instans, som är miljööverdomstolen. Principfrågan är redan klargjord, så jag ser det mest som en fråga om vilket belopp som ska gälla, fortsätter Michael Tuvesson. Beslutet från Va-nämnden innebär också att fler drabbade kan få skadestånd för minskad boendevärde. - Det handlar om totalt 57 stycken och det är samma omständigheter för alla, säger Michael Tuvesson. Från kommunens sidan har man i dagsläget inte fattat något beslut om hur man ska gå vidare i frågan.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons