Kommunen ska städa bort nötter

Hasselnötterna som faller ner utanför en fastighet på Hedvägen måste tas bort av kommunen. Det fastslås av länsstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 23 oktober 2010
De tre turkiska hasselträden planterades av kommunen för minst 15 år sedan.
De tre turkiska hasselträden planterades av kommunen för minst 15 år sedan.Foto: 

Parkchefen Göran Larsson lovar att parkförvaltningen ska besöka området varje vecka under den tid nötter och löv faller från träden.

– Vi kan ju inte göra det varje dag en nöt har fallit. Det har vi inte resurser till, säger han.

Orsaken till nötsaneringen är att fastighetsägaren haft problem med råttor och möss som bland annat sökt sig in i uthus och garage. Fastighetsägaren drog slutsatsen att djuren kom dit på grund av de tre turkiska hasselträd som växer utanför tomten och som planterats där av kommunen för minst 15 år sedan.

Miljönämnden höll med fastighetsägaren och förelade tekniska nämnden att sanera mot rått och möss i området samt plocka bort nötter som föll från träden. Detta ville dock inte tekniska nämnden som istället överklagade beslutet till länsstyrelsen. Men där får de inget gehör eftersom länsstyrelsen har avslagit ansökan.

Göran Larsson säger att många trelleborgare klagar just på träd och att man därför valde att överklaga miljönämndens beslut.

– I Trelleborg har vi inte så många träd. Och ser man till klagomålen så finns det hur många orsaker som helst att ta ner friska träd. Det kan vara vaktmästare som klagar på för mycket löv eller någon som vill ha en annan utsikt. Träden kan ju inte själva säga något så vi måste föra trädens talan, säger han.

Anna Thulin
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.