Kommunen satsar på naturområden

Maglarps grusgrop, Äspöholms strandhedar, Äspöåns våtmark och ett grönområde i Klagstorp. Det är naturområden som Trelleborgs kommun vill satsa på 2010 och som man nu söker bidrag för att utveckla.
Trelleborg • Publicerad 16 mars 2010

TRELLEBORG. Det är fjärde gången som kommunen söker statliga bidrag för utveckling av naturområden. Av projektens totalkostnad på 1 450 000 kronor söker kommunen bidrag med hälften. Det dyraste projektet är att skapa ett nytt grönområde i Klagstorp, som beräknas kosta 490 000 kronor. Tanken är att man ska rusta upp ett område söder om byn längs med Äspövägen som tillhörde det gamla reningsverket som lades ner 1976.

I området, där det i dag finns ett mindre sand- och grusupplag, och där Äspöån rinner under en gammal järnvägsbro, vill kommunen skapa ett litet natur- och rekreationsområde för Klagstorpsborna.

När det gäller Äspöån vill kommunen också öka informationen om strandhedarna och den våtmark som anlades där mellan 2006 och 2009.

Det fjärde projektet handlar om att utöka informationen och tillgängligheten i Maglarps grusgrop som är på väg att bli ett kommunalt naturreservat. Det handlar bland annat om att göra en stig hårdare, så att det blir lättare för funktionshindrade att besöka området. Det ska också bli fler informationsskyltar och bänkkonstruktioner. Områdets höga naturvärden vill kommunen beslysa i en broschyr och ett informationshäfte som kan fungera som handledning till skolor som kommer på besök.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.