Annons

Kommunen sanerar olja

Kommunen sanerar på tisdagen rester från det oljeutsläpp som upptäcktes tidigt på fredagsmorgonen längs Trelleborgs kust.
Trelleborg • Publicerad 10 juni 2003
Gislöv. BILD: CLAES NYBERG
Gislöv. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Kustbevakningen lyckades under helgen bärga 12 av sammanlagt 17 ton olja. Enligt Mats Johansson på Kustbevakningen rör det sig troligen om spillolja från ett fartyg som rensat sina tankar. - Vi misstänker att de passar på nu när vi är upptagna med oljeutsläppet på Österlen, säger han. Under tisdagen sanerar kommunen de rester som dykt upp på stränderna i Trelleborgs kommun. Ur miljösynpunkt ser Kustbevakningen utsläppen av spillolja som minst lika allvarliga som utsläppen från det förlista, kinesiska fartyget vid Bornholm. - Tjockolja är en naturprodukt som tas hand om av bakterier och andra organismer. Dieselolja lägger sig på botten efter två-tre dygn där den lever kvar i näringskedjan under lång tid. Blåmusslor tar bland annat hand om den och de äts ju sedan upp av fiskar. Skillnaden mellan utsläppen är att vi inte lika tydligt kan se de skador som dieseloljan skapar, säger Mats Johansson.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons