Annons

Kommunen rustar för vintern

Fler snöplogar och mer halkbekämpning. Så ska kommunen agera för att undvika en repris av förra vinterns trafikkaos. Men några nya pengar för att finansiera snöröjningen blir det inte.
Trelleborg • Publicerad 22 oktober 2010
Förra årets vinter var extrem och lamslog snöröjningen. Nu satsar kommunen för att vara bättre rustade inför den kommande vintern.
Förra årets vinter var extrem och lamslog snöröjningen. Nu satsar kommunen för att vara bättre rustade inför den kommande vintern.Foto: 

Inför den kommande vintern ska tekniska förvaltningen utöka avtalet med det privata företag som idag sköter delar av snöröjningen. Syftet är att få tillgång till fler snöröjningsfordon. Även förebyggande åtgärder ska sättas in. När temperaturen närmar sig fryspunkten kommer gatorna att prepareras med en saltlösning för att förhindra blixthalka.

– Vi ska salta fler gator än vad vi gjort tidigare. Överhuvudtaget ska vi vara bättre förberedda och fatta snabbare beslut när det blir extrem väderlek, säger tekniska förvaltningens chef Martin Nilsson.

Annons

Det är tekniska förvaltningen som har tagit fram en policy för hur kommunen ska agera när snön vräker ner över Söderslätt. En policy som godkändes av tekniska nämnden den 20 oktober. Där finns också riktlinjer för var och när olika snöröjningsåtgärder ska sättas in.

– Prioriterade matargator, infarter och gång- och cykelvägar ska röjas tidigt på morgonen när det ligger 5 centimeter snö. Lokalgatorna plöjer vi på ordinarie tid när det ligger 10 centimeter snö, säger Martin Nilsson.

Men trots det kommer inte tekniska förvaltningen inte att få en större budget för att finansiera snöröjningen.

– Vi får ta pengar från andra poster. Exakt vilka det blir är inte klart än, säger Martin Nilsson.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons