Kommunen river 17 lekplatser – se om din blir kvar
Många lekplatser i kommunen har anlagts i samband med att nya villaområden byggts. Skegrie, Dalköpinge, Gislövs läge och Västervång är sådana exempel. Där ligger lekplatserna ofta tätt, insprängda i villakvarter och är ofta svåra att upptäcka för folk som inte bor där. Lekplatserna har ungefär lika hög eller låg kvalitet och har likartade lekredskap.
En översyn av kommunens 69 lekplatser har nu lett till ett åtgärdsprogram där 17 lekplatser ska plockas bort de närmaste tolv åren. Ofta är de små, ligger otillgängligt till eller nära en betydligt bättre lekplats. Vissa är i dåligt skick. På lekplatser där redskapen är i okej skick plockas de bort och flyttas till någon annan lekplats.
– Vi satsar hellre på en större i parkmark än många små invid lokalgator eller där det är svårt att ta sig, säger Marja Berg som gjort en översyn av kommunens lekplatser som lett fram till en strategi och ett åtgärdsprogram.
De boende som riskerar att bli av med en lekplats kommer dock inte att gå lottlösa. Ingen lekplats avvecklas innan det finns en fullgod ersättning i närheten.
– Vi kommer inte att börja arbetet med att ta bort 17 lekplatser, säger Kristoffer Tonning, stadsmiljöchef i Trelleborgs kommun.
”Det är svårt att inte tycka att en lekplats inte är en bra idé. Det är svårt att vara negativ till barns lek. Men det har inte funnits någon strategi bakom.”Kristoffer Tonning, stadsmiljöchef
Att det finns många lekplatser i olika områden tror Kristoffer Tonning beror på att man velat vara medborgarna till lags. När nya områden byggts har det också anlagts en lekplats där, fast det kanske redan funnits flera i närområdet.
– Det är svårt att inte tycka att en lekplats är en bra idé. Det är svårt att vara negativ till barns lek. Men det har inte funnits någon strategi bakom, säger han.
Här saknas innehåll
I många villaområden är lekplatserna dessutom snarlika i utformning och utbud. De är kanske inte varit så jätteinspirerande och lätta att tröttna på.
– De är ofta väldigt små och har kanske inte så höga lekvärden. Ofta är de anpassade för mindre barn och inte så utmanande för äldre åldersgrupper, säger Marja Berg.
Kommunen har satt upp visa kriterier för att en lekplats ska få vara kvar. Är det mindre än 300 meter till en som anses bättre kan lekplatsen ligga illa till. Det samma gäller ifall det inte finns någon vegetation att leka bland, ifall den inte erbjuder någon stimulerande miljö för olika åldrar eller ifall den är liten eller inte integrerad i landskapet. Saknar den dessutom skugga och inte kan nås på ett säkert sätt med gång och cykel så är risken stor att ödesklockan klämtar.
Marja Berg och Kristoffer Tonning tror att medborgarna kommer att acceptera att lekplatser tas bort när de inser att kommunen, totalt sett, gör en satsning på sina lekplatser.
– Åsikter finns det alltid om vår utemiljö. Men vår förhoppning är att de som nyttjar lekplatserna över åren kommer bli varse att vi faktiskt utvecklar och inte avvecklar, säger Kristoffer Tonning.
Riktlinjer för kommunens lekmiljöer
Riktlinjer för tillgång:
• Max 300 meter till närmaste lekplats.
• Max 500 meter till närmaste utflyktslekplats.
• Minst en lekplats per 1 000 invånare.
• Alla orter med fler än 200 invånare ska ha minst en lekplats.
Riktlinjer för utformning (exempel):
• Lekbar vegetation, till exempel klätterträd, lekbuskage.
• Löst material, till exempel pinnar, stenar, vatten.
• Utmaningar för olika åldrar.
• Rymlighet, till exempel möjlighet att springa, klättra, rulla nerför en backa.
• Varierad topografi. Kullar och andra höjdskillnader.
• Redskap som är integrerade i landskapet.
• Vegetation eller tak som skyddar mot sol.
Källa: Lekplatsstrategi för Trelleborgs kommun.
Dessa lekplatser tas bort
Möllegårdsvägen: Når inte upp till utrymmeskrav eller parkmiljö. Närhet till andra lekplatser, befolkningsunderlag och placering gör att den föreslås avvecklas.
Stubbvägen: Dålig tillgänglighet, låg användning. Nära till Västervångsparken.
Knastvägen: Sliten, ligger nära Vätervångsparken.
Danska vägen: Slitet intryck. Låg användning. Otillgänglig. Nära Flinthögs lekplats som ska renoveras. Då bör den tas bort.
Balders väg: Nära Frejas lekplats. Föreslås tas bort när denna rustas upp.
Morgonbrisvägen: Nära Kastanjelekplatsen på Knäckekärr. Begränsad yta avgränsad av villatomter.
Högalid: Nära Östervångsparkens utflyktslekplats. Bör avvecklas när denna rustas upp. Slitet skick.
Banvallsvägen: Närheten till andra lekplatser och befolkningsmängden motiverar inte antalet lekplatser.
Kölgränden: Placeringen och ytan gör att många lekkvaliteter inte kan uppfyllas. Flytt föreslås norrut i området.
Kättingvägen: Liten, låg kvalitet, dåligt skick. Omgiven av lokalgata. Ny lekplats i Serresjöparken föreslås ersätta.
Lodvägen: Liten, låg kvalitet, dåligt skick. Omgiven av lokalgata. Ny lekplats i Serresjöparken föreslås ersätta.
Ängsnyckelvägen: Liten, låg kvalitet, dåligt skick. Omgiven av lokalgata. Ny lekplats i Serresjöparken föreslås ersätta.
Majnyckelvägen: Liten, låg kvalitet, dåligt skick. Omgiven av lokalgata. Ny lekplats i Serresjöparken föreslås ersätta.
Kyrkogatan, Anderslöv: Omgiven av villatomter utan naturliga promenadvägar. Avvecklas när Östergatans lekplats rustas upp.
Axvägen, Skegrie: Avvecklas eller flyttas, ligger omgiven av villabebyggelse utan naturliga promenadvägar.
Rågvägen, Skegrie: Avvecklas eftersom den ligger omgiven av villatomter utan naturliga promenadvägar förbi eller möjlighet att leka i natur.
Tommarps mölleväg, Västra Tommarp: Ligger på avgränsad yta omgiven av lokalgator, ej möjlighet till lek i natur. Nära Stationsvägens lekplats och Västra Tommarps storlek motiverar inte två lekplatser i Västra Tommarp.
Källa: Åtgärdsprogram för lekplatser i Trelleborgs kommun.