Annons

Kommunen riskerar böter på över 200 000

Kommunen dömdes att böta 90 000 kronor i ett LSS-ärende. Men länsstyrelsen överklagar och kräver att summan nästan tredubblas.
Trelleborg • Publicerad 22 juli 2005

I maj i år dömdes kommunen av länsrätten att betala 90 000 kronor till staten.

Anledningen var att man dröjt oskäligt länge med att anvisa ett LSS-boende till en kommuninvånare som hade rätt till insatsen enligt Lagen om särskild stöd och service till vissa funktionshindrade.

Annons

Länsstyrelsen tycker att kommunen kommer för billigt undan och överklagar domen till kammarrätten.

– Just nu väntar vi på prövningstillstånd från kammarrätten, säger Inga-Lisa Sjödin på länsstyrelsen. Ärendet går tillbaka ända till 2003 då en invånare anmälde kommunen för att ha fått avslag på en begäran om att få plats i ett gruppboende. Socialnämnden avslog begäran med motiveringen att en plats i en gruppbostad inte kunde erbjudas inom en rimlig tid.

I december 2003 förlorade kommunen i länsrätten och ålades att se till att personen fick plats i ett gruppboende. Nio månader senare, i september 2004, hade fortfarande ingen plats anvisats och länsstyrelsen beslöt att dra kommunen inför rätta för att få utdömt böter, eller "särskild avgift" som det kallas i dessa ärenden.

Länsrätten ansåg att kommunen hade dröjt oskäligt länge med att anvisa en bostad, men var oenig med länsstyrelsen angående tidsaspekten och vilken summa som skulle utdömas.

I sin överklagan av domen hävdar länsstyrelsen att perioden för oskäligt dröjsmål ska gälla från och med mars 2004, inte från juni 2004, som nu utdömts. Dessutom vill länsrätten att summan ska uppgå till 33 000 kronor för varje månad kommunen dröjt, alltså lika mycket som insatsen skulle ha kostat kommunen. Nu återstår för kammarrätten att ta ställning till om ärendet ska tas upp för prövning.

Den invånare som anmälde kommunen 2003 fick slutligen ett erbjudande om plats hösten 2004, men tackade då av olika skäl nej.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons