Annons

Kommunen positiv till ny vägsatsning

Regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet har enats om att låna 25 miljarder för att tidigarelägga satsningar på vägar och järnvägar.
Trelleborg • Publicerad 19 december 2003

Utbyggnaden rör främst Stockholm och Göteborgsregionen. E 6 mellan Trelleborg och Vellinge finns inte med i paketet, men beskedet kan ändå vara positivt för Trelleborgs del. - Det här innebär ju att man lyfter ut stora objekt ur Vägverkets och Banverkets rambudget. Därmed finns det möjlighet att tidigarelägga andra investeringar. Vilka det blir förhandlar vi just nu om, säger riksdagsledamoten Karin Svensson Smith (v) som sitter i riksdagens trafikutskott. Satsningarna gäller E 6 i norra Bohuslän och andra vägar i Västsverige. En utbyggnad av godstrafiken med tåg mellan Göteborg och Vänern ingår också. I Stockholm handlar det om en utbyggnad av Mälartunneln för att komma tillrätta med flaskhalsar för tåg och biltrafik. Sammanlagt ska 25 miljarder lånas ur Riksgälden, varav 17 miljarder ska användas till att bygga ut järnvägsnätet och 8,5 miljarder till vägbyggen. Att bygga ut just E 6 snabbare är inget Karin Svensson Smith lägger vikt vid. - Min prioritet är att se till att få Pågatåg till Trelleborg. Jag åker ofta buss dit och ser att det finns underlag för det. Hur de aviserade satsningarna, där 17 miljarder läggs på utbyggnad av järnvägar, kan påverka Pågatågsutbyggnaden till Trelleborg kan Karin Svensson Smith inte säga exakt. - När det gäller Citytunneln och andra faktorer som påverkar en Pågatågslinje till Trelleborg handlar det inte bara om pengar utan även om planering och miljöfrågor. Trelleborgs kommundirektör Rutger Persson ser positivt på regeringens besked. - Det är bra att man tidigarelägger investeringar och satsar på infrastrukturen. Hur det påverkar oss och E 6 är för tidigt att säga. Så sent som i fredags skrev alla partier i kommunfullmäktige till departementen för att kräva att utbyggnaden av E 6 påbörjas. - Nu avvaktar vi januari, då den långsiktiga handlingsplanen för infrastruktur ska presenteras.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons