Annons

Kommunen planerar pool vid västra infarten – trots tidigare nej

Kommunen gav tummen ner till medborgarförslaget om en saltvattenpool vid gamla västra småbåtshamnen. Men i planerna för området vid den nya västra infarten finns det nu ändå ”en mindre barnpool” med i arkitekternas uppdrag.
Trelleborg • Publicerad 7 april 2022
På de tidiga visionsbilderna för den västra delen av den nya sjöstaden finns en expobyggnad med. Nu föreslås även en ”mindre barnpool” i anslutning till byggnaden. Illustration: Kanozi arkitekter.
På de tidiga visionsbilderna för den västra delen av den nya sjöstaden finns en expobyggnad med. Nu föreslås även en ”mindre barnpool” i anslutning till byggnaden. Illustration: Kanozi arkitekter.

Idén till poolen, som planeras ligga i den tidigare småbåtshamnen, ska kommunen ha fått genom det medborgarförslag som trelleborgaren Michael Wall lämnade till kommunen i maj förra året.

Hans förslag var att i stället för att skapa en sandstrand längs västra infarten så skulle en stor saltvattenpool kunna ge trelleborgare och besökare badmöjligheter. Han bifogade också ett fotomontage för att visualisera sina tankar.

Annons

Men när förslaget nådde kommunstyrelsen så tog det stopp. Detta eftersom den utredning som tjänstemännen hade gjort pekade på att västra småbåtshamnen är en värdefull miljö för vadarfåglar och rastplats för sjöfåglar.

”Ett häftigt förslag, men det går tyvärr inte”, var svaret från kommunens högsta politiker så sent som i februari i år.

Planerna på att anlägga en sandstrand längs Västra sjöstaden och vidare ut mot Trelleborgs golfklubb finns däremot kvar. Kommunen arbetar just nu med det miljötillstånd som krävs för att kunna anlägga den.

Samtidigt har man alltså inte helt släppt tankarna på en pool i det område som kommunen döpt till Västra entrén. När man nu gett arkitekter i uppdrag att rita förslag på utformning av området, tillsammans med en expohall, har de även fått i uppgift att ”utreda möjligheterna till en mindre barnpool i den tidigare gamla småbåtshamnen”. Poolen ska hänga ihop med expohallen.

Så här tänkte sig Michael Wall att en saltvattenpool vid västra infarten till Trelleborg skulle kunna utformas. Men hans förslag fick nobben av politiken då naturvärdena i området ansågs för stora.
Så här tänkte sig Michael Wall att en saltvattenpool vid västra infarten till Trelleborg skulle kunna utformas. Men hans förslag fick nobben av politiken då naturvärdena i området ansågs för stora.Foto: Privat
Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons