Kommunen överklagar LSS-dom

Rullstolburne Fredrik Jönsson fick rätt i förvaltningsrätten. Därmed har han rätt till ledsagarservice. Men kommunen överklagar nu domen till kammarrätten.
Trelleborg • Publicerad 17 mars 2013

Trelleborgs Allehanda har tidigare skrivit om Fredrik Jönsson som sitter i rullstol och är beroende av ledsagarservice för att kunna ha en aktiv fritid. Socialnämnden har tidigare ansett att han har rätt till stöd enligt LSS och därför varit beviljad ledsagarservice. Men efter en ny bedömning ändrades beslutet. Man anser inte längre att han är berättigad stöd enligt LSS.

Därför har han varit utan ledsagarservice sedan juli 2012. Fredrik Jönsson överklagade beslutet till förvaltningsrätten och men blev ändå utan assistans under tiden han väntade.

-Det har varit en lång väntan och under tiden har jag fått acceptera att inte få ledsagarservice. Det har varit svårt att göra vad jag vill. Men jag har helt enkelt fått anpassa mig, säger han.

Till slut svarade förvaltningsrätten och gav Fredrik Jönsson rätt den 22 februari i år. Man ansåg att eftersom Fredrik Jönsson har samma handikapp i dag som när socialnämnden bedömde att han hade rätt till stöd enligt LSS bör han vara berättigad ledsagarservice nu som då.

Men nu har kommunen överklagat förvaltningsrättens dom till kammarrätten. Och under tiden uteblir Fredrik Jönssons ledsagarservice.

Socialnämnden menar att eftersom beslutet om att Fredrik Jönsson tillhör LSS är tidsbegränsat omprövas det regelbundet. Man har nu kommit fram till att hans behov av stöd och service inte är så omfattande att han har rätt till stöd enligt LSS.

Martin Falkenby
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.