Annons

Kommunen missade upphandling

Under de senaste fyra åren har fastighetskontoret på Trelleborgs kommun köpt varor av det lokala företaget Färghuset - trots att upphandlingsavtalet bara gällde till 1999.
Trelleborg • Publicerad 7 augusti 2003

Kommunen fortsatte köpa in varor av företaget istället för att fatta ett formellt beslut om förlängning eller ny upphandling. Värdet av de kemiartiklar som köpts in under de fyra åren, enligt det tidigare avtalet, motsvarar cirka två miljoner kronor. - En omorganisation av fastighetskontoret kombinerat med hög arbetsbelastning har gjort att vi missade att ta ett nytt beslut när det gäller inköp från Färghuset. Men det här ska rättas till, säger Gertie Lindberg, som sköter upphandlingarna på fastighetskontoret. Hon beklagar det inträffade och säger att det hela ska ses över. - Hade vi inte varit nöjda med Färghuset, så hade vi sagt upp avtalet omedelbart. Det finns en förlängningsklausul i kontraktet med företaget där det står att inköpen kan komma att förlängas, fastslår. Kontraktet mellan det aktuella företaget och fastighetskontoret gällde först mellan 1993 och -95. Överenskommelsen föregicks av en upphandling där Färghuset i konkurrens med nio andra företag fick uppdraget. Innan avtalet med Färghuset gick ut 1995 förlängdes kontraktet fram till 1999. - Det är olämpligt att det inte har gjorts någon upphandling på tio år. Det här borde granskas. Vi har inga befogenheter att vidta några åtgärder för att komma till rätta med det här problemet. Vi kan inte driva det här till domstol. Det enda vi kan säga är fy, säger Margareta Hentze, kanslichef på Nämnden för offentlig upphandling. Kommunalrådet Egil Ahl (s) avfärdar de påståenden som har gjorts om att hans svärson, som sitter i ledningen och styrelsen för Färghuset, skulle ha blivit olagligt gynnad genom att kommunen har köpt in varor därifrån. - Jag har inget med den här upphandlingen att göra, eftersom jag inte sitter med som beslutande i fastighetsnämnden eller sköter upphandlingen på fastighetskontoret. Men det kan konstateras att fastighetskontoret har köpt in saker utan att det funnits något giltigt kontrakt, säger Ahl. Han berättar samtidigt att det förs diskussioner i kommunledningen om att rutinerna för upphandlingen ska ses över. Enligt ett förslag ska alla upphandlingar göras av en särskild enhet i kommunen, istället för som i dag då respektive förvaltningar sköter detta.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons